Tragedie fără precedent chiar în cea de a doua zi de Crăciun după ce profesorul Aurel Ardelean, rectorul fondator al Universităţii de Vest ”Vasile Goldiiş” din Arad, s-a stins din viață. Acesta avea 82 de ani, iar tragicul anunț a fost făcut în cursul zilei de duminică de către Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad.

Astfel, într-o informare de presă transmisă duminică dimineață, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiş” din Arad anunță profund îndurerată că profesorului Aurel Ardelean, rectorul fondator al instituţiei, a murit la vârsta de 82 de ani.

”26.12.2018. O zi tristă pentru comunitatea academică arădeană, când ne-a părăsit rectorul fondator al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad, prof. univ. dr. Aurel Ardelean. Omul providenţial care a îndeplinit visul arădenilor de a avea învăţământ superior în oraşul nostru, cerut de Vasile Goldiş, la începutul veacului trecut, în Parlamentul de la Budapesta.

De aceea, nu întâmplător, ctitorul României Mari, Vasile Goldiş, a devenit patronul spiritual al Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad”, a transmis, duminică, Universitatea din Arad.

De menționat este faptul că profesorul Aurel Ardelean a fost o adevărată legendă în învățământul românesc. El a studiat la Facultatea de Biologie, Universitatea „Babeş Bolyai”, Cluj-Napoca (1962).

Tragedie în a doua zi de Crăciun. A murit profesorul Aurel Ardelean

Ulterior a devenitdoctor în ştiinţe biologice, în anul 1980, iar potrivit sursei citate, a activat cu pasiune, pentru biologie, în învăţământul preuniversitar. Totodată, timp de 15 ani, el a ctivat ca inspector şcolar de specialitate, iar din 1980, după încheierea Doctoratului, a predat Botanică agricolă la Universitatea de Agronomie şi Medicină Veterinară din Timişoara.

Totodată, profesorul a fost și  senator, membru al Comisiei pentru Învăţământ, Tineret şi Sport a Senatului României, în perioada 2004-2008.

Aurel Ardelean a fost profesor universitar, în domeniul botanicii, botanicii farmaceutice şi a biologiei celulare în cadrul Facultăţilor de Biologie, Medicină şi Farmacie ale Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.

De menționat este faptul că, începând cu anul 2001, el a fost cel care a condus doctorate în domeniul biologiei în Universitatea din Oradea. Începând cu anul 2009, profesorul a condus Şcoala Doctorală de Biologie din cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” din Arad. El a fost totodată și preşedintele Fundaţiei pentru Biologie celulară şi moleculară din România şi preşedintele Societăţii Române de Biologie.