Cel puţin 100 de persoane, printre care copii, au fost omorâte într-un dublu atentat cu maşină-capcană produs pe o stradă foarte circulată din capitala Somaliei, Mogadiscio. Atacul a avut loc în acelaşi loc în care un camion a explodat în 2017, omorând 512 oameni şi rănind peste 200.

Tragedia zilei. Explozii devastatoare. Cel puțin 100 de morți și 300 de răniți: S-a întâmplat în același loc

O sută de persoane au murit şi 300 au fost rănite, dar ambele bilanţuri continuă să crească, a anunţat duminică preşedintele ţării, Hassan Sheikh Mohamud, după ce s-a deplasat la locul atentatului. Primul bilanţ a fost de 10 morţi, dar acesta a ajuns la cel puțin 100.

Două maşini cu explozibili au fost detonate la interval de câteva minute în cursul după-amiezii în apropierea unei intersecţii animate, exploziile fiind urmate de focuri de armă într-un atac care a vizat Ministerul Educaţiei.

„Oamenii noştri care au fost masacraţi erau mame cu copii în braţe, taţi cu probleme de sănătate, studenţi care erau trimişi să înveţe, comercianţi care munceau din greu pentru familiile lor”, a spus preşedintele, potrivit Reuters.

Atacul a avut loc în aceeaşi intersecţie în care un camion a explodat la 14 octombrie 2017, omorând 512 oameni şi rănind mai mult de 200.

„S-a întâmplat în acelaşi loc şi tot împotriva unor nevinovaţi. Nu este drept. Dacă Dumnezeu va voi, nu vor mai avea capacitatea să comită un nou atentat”, a mai spus Mohamud, referindu-se la jihadiştii din gruparea Shebab.

Atacul nu a fost încă revendicat

Atentatul nu a fost revendicat deocamdată, dar autorităţile somaleze atribuie în general acest tip de atac militanţilor jihadişti Shebab, care comit cu regularitate atacuri în capitală şi alte oraşe mari din Somalia.

Ei au revendicat atacul de săptămâna trecută împotriva unui hotel din oraşul portuar Kismayo, atac soldat cu nouă morţi şi 47 de răniţi. După un asalt spectaculos de 30 de ore al islamiştilor împotriva unui hotel din Mogadiscio la sfârşitul lunii august, preşedinte Mohamud a promis un „război total” pentru eliminarea militanţilor shebab şi a cerut populaţiei să „stea deoparte” de zonele controlate de islamişti care urmau să fie vizaţi de viitoare ofensive.

Forţele de securitate şi miliţii ale clanurilor locale au lansat operaţiuni militare în centrul ţării, care au permis autorităţilor să recâştige teren în dauna islamiştilor. Pe lângă insurecţia shebab, Somalia este ameninţată şi de o foamete iminentă, provocată de cea mai gravă secetă din ultimii mai bine de 40 de ani.