Tragedie fără precedent. Potrivit presei internaționale, un avion de ultimă generaţie F35 ce aparţine Forţelor Aeriene Regale Britanice s-a prăbuşit în Marea Britanie. Sky News anunță că tragedia s-a produs în timpul unui zbor de rutină pe care avionul l-a efectuat miercuri.

În ceea ce privește bilanțul victimei, potrivit sursei citate, în avion se afla doar pilotul, care a reuşit să se catapulteze la timp. Pe de altă parte, aparatul de zbor de 100 de milioane de lire sterline a ajuns pe fundul mării. Până în momentul de față, avionul de zbor de ultimă generație nu a fost recuperat din mare.

Referitor la cauzele care ar fi putut duce la producerea incidentului, până în momentul de față nu există informaţii care să ateste dacă ar fi vorba despre o acţiune ostilă. Totuși, autoritățile au demarat o investigaţie pentru a se stabili dacă a fost vorba despre o defecţiune a avionului sau despre o eroare umană.

Oficialii Ministerului britanic al Apărării au precizat la rândul lor că „un pilot de F35 britanic, care decolase de pe portavionul HMS Queen Elizabeth, s-a catapultat în timpul unui zbor de rutină deasupra Mediteranei, în această dimineață”.

Accidente aviatice pe bandă rulantă

„Pilotul a fost salvat și a revenit, în siguranță pe navă, iar o investigație a fost pornită, nu putem comenta la acest moment”, a mai precizat sursa citată.

De menționat este faptul că este pentru prima oară când HMS Queen Elizabeth, portavionul navă-amiral al flotei britanice și produce un incident de o astfel de amploare. Pe portavion se mai află opt alte F35 britanice și 10 americane, a mai adăugat sursa citată.

Amintim faptul că acesta nu este singurul avion prăbușit în ultimele săptămâni. La începutul lunii noiembrie, un avion s-a prăbuşit în Rusia, în regiunea Irkutsk, lângă satul Pivovarikha, iar cele şapte persoane care se aflau la bord au murit. Avionul a luat foc la aterizarea pe un aeroport din Siberia, au anunţat autorităţile ruse, conform AFP.

Totodată, o tragedie similară s-a mai produs în urmă cu aproape o lună. Un avion care transporta 21 de persoane s-a prăbuşit la decolare în apropiere de Houston, în Texas, toţi pasagerii şi echipajul reuşind să iasă din avion înainte ca acesta să ia foc, au anunţat pompierii şi autorităţile locale.

Este vorba despre avionul bimotor McDonnell Douglas care decolase cu destinaţia Boston. Acesta a luat foc şi a fost distrus aproape complet de incendiu, potrivit unor imagini impresionante difuzate de serviciile de salvare.