Tragedia în Marea Neagră! Războiul din Ucraina pune întregul bazin sub o amenințare uriașă

Un raport realizat recent de ACCOBAMS (n. red. Acordul privind conservarea cetaceelor din Marea Neagră, Marea Mediterană și zona atlantică) arată că a fost înregistrată „o creștere neobișnuită” a eșuărilor și a capturilor accidentale de delfini, marsuini și balene, în primăvara și vara anului 2022.

„Războiul Rusiei împotriva Ucrainei, escaladat în februarie 2022, pune întregul bazin al Mării Negre sub o amenințare uriașă. Activitățile militare în zonele marine și de coastă pot afecta biosfera marină din regiune, inclusiv cetaceele”, avertizează oamenii de știință într-un raport.

Războiul îngreunează colectarea de date

De asemenea, un cercetător de la organizația Whale and Dolphin Conservation din Marea Britanie a subliniat că peste 700 de decese, în principal la delfini și marsuini, au fost înregistrate pe coastele țărilor care se învecinează cu această mare, inclusiv Bulgaria, România, Turcia și Ucraina.

Amintim că cercetătorii au de-a face cu o situație dificilă, deoarece războiul în curs de desfășurare și potențiala amenințare reprezentată de minele în derivă îngreunează colectarea de date și realizarea de studii cu ajutorul bărcilor.

Chiar și așa, aceștia depun eforturi substanțiale pentru a determina cauza deceselor care au fost observate.

Avertismentul lansat de un cunoscut doctor în științe biologice

Amintim că un cunoscut doctor în științe biologice din Parcul Național „Tuzlivski Lymani” din regiunea Odesa a explicat anterior că au murit cel puţin 5.000 de delfini.

Potrivit lui Rusev, aceștia ar fi victime colaterale ale conflictului în curs: cauza morții lor se găsește în sonarele militare care sunt folosite de navele și submarinele rusești larg prezente în acea zonă, sonare care dăunează auzului delfinilor și care interferează cu capacitatea lor de ecolocație pe care se bazează pentru a vâna, a naviga și a evita prădătorii.

Pierderea acestei capacități face ca aceste mamifere să devină deosebit de vulnerabile.

„Devin complet dezorientate, își pierd punctele de reper. Se lovesc de pietre și nu mai pot căuta hrană. Delfinii care nu se mai pot hrăni pierd foarte repede în greutate ”, explică Rusev pentru RFI, citat de La Stampa.

Potrivit sursei menționate, acesta este un număr subestimat, pentru că nu toți delfinii morți eșuează pe plajă. Mulți ajung pe fundul mării și, în orice caz, echipa lui Rusev este în măsură să monitorizeze în prezent „doar 3-5% din coasta ucraineană”: motiv pentru care numărul real ar putea fie de „zeci de mii” de mamifere.