În urma rezultatelor remarcabile obținute la alegerle europarlamentare, mai mulți politicieni de la USR-PLUS au intrat în ultima vreme în vizorul presei.

Astfel, unii dintre ei au și au avut de-a lungul timpului afaceri cu statul, ceea ce nu este văzut cu ochi tocmai buni de o parte a opiniei publice, având în vedere că principala temă electorală a celor de la USR-PLUS este lupta cu corupția și cu cei care căpușează, într-un fel sau altul, banii publici.

Deputatul USR Cristian Ghinea este ultimul care a intrat în centrul atenției, după scandalul de la votul pe moțiunea de cenzură, la care useristul nu a participat, pentru că își dăduse deja demisia din Parlament, pentr a-și prelua mandatul de europarlamentar.

Astfel, presa dezvăluia încă din toamna anului 2016 că europarlamentarul USR-PLUS a încasat anual sume importante de la Ministerul Afacerilor Externe, chiar și atunci când acesta a fost condus de un membru al Partidului Social Democrat, scrie bugetul.ro.

”Cristian Ghinea este un favorit al unei specii particulare de contracte de stat, cele cu Ministerul Afacerilor Externe (MAE). Fără nicio competenţă pe zona post sovietică, nici măcar lingvistică, ONG-ul său şi al partenerului său, Ciprian Ciucu (n.r. – atât Ghinea, cât și Ciucu au demisionat din consiliul director al Centrului Român de Politici Europene), CRPE, e cel prin care MAE a ales să facă politica statului român pe proiectata frontieră iluzorie a NATO, adică în Moldova, Georgia şi Ucraina.

Începând cu anul 2012, CRPE devine abonat regulat al Departamentului de Asistență Oficială pentru Dezvoltare al MAE, obţinînd 34.000 euro în 2012, 140.000 în 2013, 104.000 în 2014 (n.r. – între anii 2012 și 2014, la cârma MAE s-a aflat social-democratul Titus Corlățean) şi tot aşa până în prezent. Moldovei i se construieşte capacitatea instituţională în cooperare cu ANI din România, Georgia e ajutată să implementeze acordul de asociere, multe şi variate subiecte pe toate planurile. Chiar dacă mai sunt şi alte ONG-uri care cooperează cu AOD, CRPE e singurul care are anual venituri consistente şi totodată singurul care nu are drept competenţă Marea Neagră sau Caucazul”, mai arată sursa citată.

”Cea mai notabilă realizare a ministrului Ghinea a fost aprobarea din fondul operaţional aflat în subordinea MFE a proiectului cu dedicaţie SII pentru SRI, care adaugă 25 de milioane de euro la fondurile pentru supravegherea neconstituţională a cetăţenilor, inclusiv date despre sănătate, executate de regulă prin intermediul unor firme securiste faimoase”, mai scria presa, încă din 2016.

În iunie 2016, CRPE anunța ”oficializarea componenței noului Consiliu Director după preluarea unor funcții în Guvernul României de către foștii directori ai organizației: Cristian Ghinea – actual Ministru al Fondurilor Europene, Dragoș Dinu, desemnat secretar de stat în MFE și retragerea lui Ciprian Ciucu, fost președinte și membru al boardului executiv al CRPE, care a decis să se implice în politică”.