În perioada cuprinsă între 1 aprilie 2015 şi 31 martie 2016, profitul net anual realizat de Toyota a crescut cu 6,4% până la nivelul record de 2.310 miliarde yeni (21,3 miliarde de dolari), acesta fiind al treilea an consecutiv în care constructorul nipon raportează profituri record. În schimb, pentru exerciţiul fiscal actual, Toyota se aşteaptă la o scădere a profitului net de 35,1% până la 1.500 miliarde yeni (13,8 miliarde de dolari). 

"Până acum am beneficiat de un curs de schimb favorabil care a dus la creşterea profiturilor noastre dincolo de capacităţile reale. Însă de la începutul acestui an direcţia s-a schimbat semnificativ", a declarat preşedintele companiei Toyota, Akio Toyoda. 

Noile estimări, care nu includ şi impactul închiderii unor uzine ca urmare a e care au devastat Japonia luna trecută, scot în evidenţă impactul pe care îi are aprecierea yenului asupra rezultatelor companiilor nipone care au afaceri peste hotare. În prezent moneda niponă se tranzacţionează la 109 yeni pentru un dolar, comparativ cu aproximativ 120 de yeni pentru un dolar la începutul anului. 

Anul trecut, Toyota a vândut 10,09 milioane vehicule (Toyota, Lexus, mini-vehicule Daihatsu şi camioane Hino), o cifră uşor mai mică decât cea din 2014, când Toyota a fost cel mai mare constructor auto din lume. Pentru exerciţiul 2016-17 Toyota are o ţintă de vânzări de 10,15 milioane unităţi, care nu ţine cont însă de suspendarea producţiei la uzinele sale japoneze după cutremurele din luna aprilie.AGERPRES