Prim-ministrul grec Antonis Samaras a anunțat că alegerile prezidenţiale din Grecia se vor desfăşura pe data de 17 decembrie, cu două luni mai devreme decât erau programate, scrie portalul de știri american Business Insider.

„Preşedintele Greciei este ales de Parlament, nu de populaţie”, explică Mike Bird de la Business Insider. „Dar Guvernul are nevoie de o super-majoritate pentru a instala preşedintele şi nu are această majoritate. Daca preşedintele nu poate fi ales din lipsa majorităţii, acest lucru ar precipita organizarea de alegeri anticipate, iar în prezent Coaliţia de stânga, Syriza se află pe primul loc.”, spune Bird.     

Această incertitudine îşi are ecoul în anii din urmă a crizei din Grecia. Index ASE al Greciei s-a prăbușit marţi cu mai mult de 10%.

"Samaras l-a nominalizat astăzi pe Stavros Dimas, în vârstă de 73 de ani, fost comisar al Uniunii Europene, pentru post", au declarat ziariştii Bloomberg Nikos Chrysoloras și Antonis Galanopoulos. "Samaras va trebui să se bazeze pe voturile opoziției pentru a reyolva alegerea candidatului. Fără opoziţie, guvernul său va cădea."

China, a doua mare economie a lumii, încetineşte. Iar acest lucru era aşteptat de Și acest lucru era de așteptat, după ce factorii de decizie chinezi au făcut mişcari agresive ca să țină în frâu creditele, să stăpânească piaţa imobiliară, să distrugă corupţia şi să controleze o economie condusă de exporturile, către una orientată spre consum.

Oarecum fără legătură, indicele Shanghai Composite s-a supraîncălzit, cu investitorii de retail deschizând contui de brokeraj în nebunie pentru a tranzacționa pe piața de capital din China. Shanghai Composite a plonjat astăzi cu 5,4%. Dar, în ciuda scăderii violente, indicele este în continuare la o cotă de 39% de la începutul anului.

În Statele Unite, analiștii Fed, Banca Centrală a Statelor Unite – dezbat când Federal Reserve va începe să înăsprească politica monetară prin creșterea ratelor dobânzilor. Fed a folosit expresia "perioadă de timp considerabilă" pentru a descrie perioada dintre sfârșitul programului său de cumpărare de obligațiuni și prima rată de majorare. „Perioada de timp considerabilă” ar putea însemna cel puţin şase luni.

Cu o relaxare cantitativă ce se încheie în Octombrie, iar piața forței de muncă din SUA se ameliorează, experții avertizează că Fed ar putea scadea în curand "timpul considerabil."

Unii oficiali ai Băncii Centrale americane se ceartă, în timp ce inflația rămâne cu mult sub nivelurile țintă.

"Având în vedere scopul, eu nu sunt într-o mare grabă să renunț la perioada considerabilă de timp," spune preşedintele Atlanta Fed, Dennis Lockhart. "Inflația este elementul cheie care nu pare să fie în concordanță cu ceea ce vedem în termeni de creștere și ceea ce vedem pe piața forței de muncă. Dacă inflația se dă la o parte complet sau începe să indice o scădere, dezinflație, atunci cred că vor fi unele motive de îngrijorare."

Perspectiva strânsă și toată incertitudinea pare să-i facă puţin mai prudenţi pe investitori în ultima vreme.