Postul este binevenit în oricare perioadă a anului, fiind un bun prilej pentru detoxifiere, spun specialiștii. Însă, cu precădere în așteptarea Sărbătorilor, mulți români renunță la produsele de origine animală pentru a-și curăța trupul și sufletul.

Nutriționiștii atrag însă atenția că există mai multe atenționări de care trebuie ținut cont. Astfel, cel ce dorește să țină post nu trebuie să se înfometeze până la epuizare, trebuie să aibă grijă cum combină alimentele, să diversifice meniul și să se înfrupte fără opreliști din bunătățile de pe masa de Sărbători, odată ce interdicțiile alimentare au fost ridicate.

Pericol de îngrășare sau de slăbire excesivă

Deorece majoritatea dintre noi avem tendința să adoptam o dietă predominant glucidică, adică bogată în cartofi, pâine, orez, paste etc., ce depășește necesarul zilnic, există riscul să ne îngrășăm în această perioadă. În acest sens, ar trebui, mai degrabă, să ne axăm pe legume, crude sau gătite, și fructe, în defavoarea făinoaselor sau a dulciurilor.

Pe de altă parte, restricțiile alimentare ar putea pune siluetele și-așa silfide ale unora dintre noi în pericol, slăbind mai mult decât e necesar sau ne dorim. Astfel, pentru persoanele subponderale se recomandă un regim echilibrat și sățios, care să nu priveze corpul de principiile sale de bază. Se poate mânca bine și fără să restricționăm porțiile de mâncare, sunt de părere specialiștii, sfătuindu-ne să ocolim regimul auster (post negru) sau pe cel hipocaloric, dacă nu vrem să pierdem în greutate, scrie csid.ro.

Cu ce înlocuim proteinele din carne

O altă problemă care apare în perioada postului îi vizează direct pe ”carnivori”, persoanele care nu pot funcționa dacă nu mănâncă zilnic produse pe bază de carne. Cel mai adesea, aceștia se plâng de amețeli și lipsă de vlagă, acuzând meniul vegetarian ca fiind prea sărac pentru a le hrăni nevoile nutriționale. Se pare însă că un aport suficient de apă, dublat de proteine de natură vegetală, îi poate repune rapid pe picioare.

Chiar și în perioada postului ar trebui să avem un aport suficient de proteine, pentru că acestea sunt cele care servesc la formarea celulelor din organism. Este nevoie de o cantitate de două ori mai mare, de 55-60 grame de proteine vegetale/zi, pentru a acoperi nevoile minime ale organismului, față de doar 30-35 grame, când proteinele administrate provin din ou, lapte și carne!

Iar produsele din carne ce conțin multe proteine pot fi înlocuite pe perioada postului cu proteine vegetale, cele mai bogate fiind ciupercile. În plus, în zilele cu dezlegare, se apealează la fructe de mare și pește, mai ales cel ce trăiește în apele reci, alimente bogate atât în proteine, vitaminele A și D, cât și în Omega 3.

Nu exagerați cu soia

Unele persoane au tendința de a mânca zilnic aceleași produse, pentru că ”oferta de produse vegetale suficient de hrănitoare nu este foarte mare”. Astfel, ele descoperă că le place un anumit aliment și îl consumă zilnic, pentru a nu-și mai bate capul căutând alternative. Soluția este simplă – ar spune unii, paguboasă – spun specialiștii. Pe termen lung, comoditatea ne afectează sănătatea.

Laptele de soia este un produs la care apelăm frecvent în post, însă folosit o perioadă îndelungată nu ne aduce un beneficiu real, cel puțin din două motive: lipsa totală a calciului și conținutul bogat în fitoestrogeni care, deși au acțiune anticancerigenă, sunt și responsabili de acumularea și depozitarea grăsimilor, mai degrabă decât de mobilizarea lor.