Totul este prevăzut într-un proiect de lege ce a fost întors în Parlament de către Klaus Iohannis, după ce a primit votul deputaților. Acum, acesta va ajunge din nou la Camera Deputaților cu propunere de adoptare.

Vom fi obligați să montăm contoare pentru căldură, până la sfârşitul lunii decembrie 2020.

„În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2020 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit.”, se arată în proiectul de lege.

Proprietarii care nu respectă noile reguli și termenul limită vor încasa o amendă cuprinsă între 500 și 1.000 de lei.

„Constituie contravenții, altele decât cele prevăzute în Legea nr. 121/2014, cu modificările și completările ulterioare, și se sancționează cu amendă de la 500 lei la 1.000 lei nerespectarea termenului limită privind montarea de către proprietari/locatari a repartitoarelor de costuri”, se arată în proiect.

De asemenea, energia termică va fi taxată cu o cotă de TVA de doar 5%, față de 19%, cât este în prezent. Această măsura se va aplica după șase luni de la apariția proiectului de lege în Monitorul Oficial.

Pentru a intra în vigoare, proiectul trebuie adoptat de Camera Deputaților și promulgat de președintele Klaus Iohannis.