Este informația momentului despre vaccinul celor de la Pfizer. SUA oferă doze de rapel la schema completă de vaccinare Pfizer pentru zeci de milioane de cetăţeni care au fost imunizaţi în urmă cu cel puţin şase luni. Dozele de rapel sunt recomandate pentru adulţii cu vârsta peste 65 de ani, care, în general, nu au acelaşi tip de răspuns imun puternic şi durabil la vaccinuri ca şi persoanele mai tinere.

Business Insider arată că nu există nicio recomandare federală pentru persoanele care au primit vaccinurile Moderna sau Johnson & Johnson COVID-19 în acest sens. Din contră, dovezile sugerează că persoanele care au optat pentru serul Moderna e posibil să nu aibă nevoie de un rapel la fel de mult ca ceilalţi.

Săptămâna trecută, Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor a publicat mai multe date din spitalele din toată ţara care arată că persoanele care au primit vaccinul Moderna sunt mai puţin susceptibile de a fi spitalizate decât persoanele care au primit Pfizer sau Johnson & Johnson.

Vaccinul cu două doze Moderna a redus riscul de spitalizare

Un alt raport al CDC, publicat la începutul lunii septembrie, a sugerat că vaccinul cu două doze Moderna a redus riscul de spitalizare cu 93%. Pentru vaccinul Pfizer această cifră a fost de 88%, iar pentru Johnson & Johnson a fost de 71%.

Dr. Robert Atmar, care conduce un studiu la Baylor College of Medicine, a spus că, deşi nu ar fi surprins dacă persoanele vaccinate cu J&J primesc în curând o recomandare de rapel, „pentru Moderna, nevoia rapelului rămâne o întrebare deschisă”.

Protecţia oferită de serul Moderna împotriva spitalizării pare să dureze mai mult decât cea a celorlalte vaccinuri Aceste date, colectate de la spitale din 20 de oraşe, au sugerat că vaccinul Moderna a protejat oamenii împotriva spitalizării mai mult decât vaccinurile Pfizer şi Johnson&Johnson. După patru luni, vaccinul Moderna a rămas 92% eficient în prevenirea spitalizării, în timp ce Pfizer a fost 77% eficient şi J&J 68%.

Care vaccin oferă mai multă protecție

Unul dintre motivele pentru care vaccinul Moderna poate rezista mai bine în protecţia pe termen lung este doza mai mare.

O doză a vaccinului Moderna constă din 100 micrograme de vaccin mARN, în timp ce Pfizer are 30 micrograme. Acest lucru poate însemna efecte secundare mai uşoare în urma vaccinării cu Pfizer – dar pe termen lung, protecţia ar putea să nu fie la fel de puternică. Un studiu al spitalelor din New York, Minnesota, Wisconsin, Utah, California, Oregon, Washington, Indiana şi Colorado a constatat că vaccinul Moderna a fost asociat cu o proporţie mai mică de spitalizări decât Pfizer sau J & J în rândul persoanelor vaccinate.

O altă posibilitate este că intervalul de patru săptămâni între dozele de Moderna este mai bun decât întervalul de trei săptămâni între dozele de Pfizer. Ambele vaccinuri sunt, totuşi, excelente în prevenirea îmbolnăvirii severe şi a spitalizării, în special la adulţii cu vârsta sub 65 de ani. Dar datele din cinci centre medicale pentru veterani din SUA au sugerat că vaccinul Moderna a fost superior la protejarea adulţilor vârstnici, cu o eficacitate de 87% împotriva spitalizării în pacienţi cu vârsta peste 65 de ani. Vaccinul Pfizer a fost în procent de 77% eficient în acelaşi grup.

Varianta Delta a lovit puternic

De când varianta Delta a virusului a ajuns în SUA, beneficiarii vaccinurilor Moderna şi Pfizer s-au îmbolnăvit mai des. Dar eficacitatea vaccinului Moderna împotriva spitalizării pentru persoanele de peste 30 de ani pare puţin mai puternică – deocamdată. Aceste estimări ale eficacităţii vaccinului, defalcate pe grupe de vârstă, provin din date privind peste 74.000 de spitalizări în 187 de spitale la nivel naţional. Putem vedea că Moderna a depăşit Pfizer în rândul adulţilor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 64 de ani. Din iunie până în august, eficacitatea vaccinului Moderna împotriva spitalizării a fost de 99% în rândul persoanelor cu vârste cuprinse între 30 şi 49 de ani şi de 91% în rândul celor între 50 şi 64 de ani.

Vaccinul Pfizer în aceeaşi perioadă a fost de aproximativ 82% eficient în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 30 şi 49 de ani şi 84% eficient în rândul persoanelor cu vârsta cuprinsă între 50 şi 64 de ani. La adulţii cu vârsta cuprinsă între 18 şi 29 de ani, cele două vaccinuri au avut rezultate aproape identice, cu eficacitatea vaccinului împotriva spitalizării de 82% pentru Moderna şi 85% pentru Pfizer. Aceste date, preluate de la peste 250 de spitale din 14 state, combină eficacitatea vaccinului Pfizer şi Moderna împotriva spitalizării într-o singură diagramă. Aceasta indică faptul că majoritatea cazurilor de deces cauzat de COVID-19 şi, la nivel naţional, sunt ale persoanelor nevaccinate.

Sursă foto: Dreamstime