Moderna a primit aprobarea de urgență!

OMS a acordat vineri, 30 aprilie, aprobarea de urgenţă a vaccinului produs de Moderna împotriva COVID-19, conform informațiilor transmise de afp.com

Astfel, acest vaccin „se adaugă la lista în creştere a vaccinurilor validate de OMS pentru o utilizare de urgenţă”, potrivit unui comunicat preluat de sursa menționată.

Amintim că OMS a omologat deja vaccinul de la Pfizer-BioNTech, cele două seruri AstraZeneca fabricate în India şi Coreea de Sud şi cel de la Johnson & Johnson, numit Janssen. Se aşteptă în curând o decizie, după toate probabilităţile săptămâna viitoare, pentru cele două vaccinuri chineze, Sinopharm şi Sinovac.

Numărul cazurilor COVID-19, în scădere în Europa

Anterior, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) a semnalat că numărul contagierilor s-a redus „semnificativ” în Europa, dar a reamintit că rata de infectare continuă să fie foarte ridicată.

„Pentru prima dată în două luni noile cazuri au scăzut în mod semnificativ săptămâna trecută. Totuşi, rata contagierilor în întreaga Europa rămâne ridicată”, a declarat la o conferinţă de presă online directorul regional al biroului pentru Europa al OMS, Hans Kluge.

Kluge a precizat că, deşi numărul pacienţilor spitalizaţi şi al deceselor continuă să scadă, ameninţarea rămâne “prezentă” şi că virusul are un mare potenţial de a provoca „efecte devastatoare”.

Aproape jumătate dintre cazurile înregistrate în regiunea europeană de la declanşarea pandemiei au fost detectate în primele patru luni ale acestui an, unde 5,5% din populaţie a avut COVID-19, iar 7% a completat procesul de vaccinare, a reamintit responsabilul OMS-Europa, citat de EFE, conform Agerpres.

Aproape peste 215 de milioane de doze au fost administrate pe continent şi aproximativ 16% din populaţie a primit măcar o doză, un procent care se ridică la 81% în cazul lucrătorilor sanitari (în 28 din 53 de ţări ale regiunii).

„Acolo unde rata de vaccinare a categoriilor de risc este înaltă, scade numărul spitalizărilor şi al deceselor. Vaccinurile salvează vieţi, vor schimba direcţia pandemiei şi vor ajuta să-i punem capăt”, a explicat Kluge.

Oficialul OMS a precizat însă, că vaccinurile sunt “un instrument” care trebuie complementat cu supravegherea noilor variante, urmărirea cazurilor şi alte măsuri de sănătate publică.

Sursă foto: Dreamstime