În anul 2013, mai bine de o treime dintre români (34%) economiseau frecvent și ocazional. Însă, ponderea acestor persoane era în scădere comparativ cu anul 2012, când 47% dintre românii cuprinși în studiu economiseau frecvent și ocazional.

Dificultățile economice și ratele scăzute ale dobânzilor la economisire au contribuit la reducerea economisirii.

Cât reușesc să pună deoparte românii? Suma medie economisită de către persoanele care economisesc în mod frecvent și ocazional s-a menținut la valoarea de 111 euro, în anul 2013.

Totodată, un procent ridicat dintre românii care locuiesc în mediul urban din grupul de vârstă 20-65 ani (61%) intenționează să investească în lucrări de îmbunătățire a spațiului locativ. Potențialii clienți care au planuri urgente legate de de îmbunătățiri locative doresc în principal să-și renoveze sau să-și izoleze termic locuința sau să-și schimbe instalațiile sanitare și electrice.

În ceea ce-i privește pe 54% dintre clienții potențiali, aceștia au planuri mai îndepărtate de îmbunătățire locativă. Este vorba despre planuri de construire sau cumparare a unei case, a unui teren, extinderea locuinței etc. – proiecte cu cu urgență medie sau scăzută.

Sistemul de economisire-creditare propus de BCR Banca pentru Locuințe este atractiv pentru toate categoriile sociale. Însă, presiunea pentru găsirea unor soluții locative este mai mare în rândul tinerilor cu vârste cuprinse între 20 și 34 de ani, care locuiesc în orașele mici.

Studiul realizat de BCR Banca pentru Locuințe arată că principalele beneficii ale produselor de economisire-creditare care îi atrag pe clienți sunt: prima de la stat, în cunatum de 25% din economiile efectuate anual de client (în valoare maximă de 250 euro, echivalent în lei) condițiile avantajoase de creditare (dobânda mică începând de la 4,44%/an și fixă pe toată perioada de rambursare a creditului), avantajele economisirii (dobânzi bune, fixe, durata de cinci ani a produsului) și riscul scăzut al produsului de economisire-creditare, fiind un produs exclusiv în lei