Conform unui raport Bloomberg citat de Novinite, motivele acestei migrații sunt legate de impozitele mici din statul de la sud de Dunăre, dar și de stabilitatea monedei și a legislației. Jurnaliștii menționează că Bulgaria a reușit să depășească mare parte din criza europeană fără să apeleze la ajutor financiar sau la un plan internațional de salvare. Datoria guvernamentală este de numai 16% din PIB (n.n. – a doua cea mai mică din UE, după Estonia), în timp ce în România acest indicator a crescut la 33%, iar în Grecia a ajuns la nu mai puțin de 161%.
În cifre exacte, numărul companiilor cu capital românesc înregistrate în Bulgaria a crescut de la 272 în 2010, la 401, în timp ce al celor grecești a ajuns de la 2.199, la 3.781. Printre firmele elene, înmatriculate în Bulgaria pot fi găsite nume importante precum Fourlis Holdings SA, deținătorul francizei IKEA în regiune,  companiile de contrucții Ellaktor și Terna SA, dar și cel mai mare retailer de jucării din Grecia, Jumbo SA. Din România, de evidențiază numele retilerului de mobilier Mobexpert SRL. Cele mai multe companii grecești sunt înregistrate în Blagoevgrad (sudul Bulgariei), în timp ce românii preferă orașul Ruse.
Deși este cea mai săracă țară din UE după PIB pe cap de locuitor, Bulgaria se situează mult mai bine decât România și Grecia în clasamentul realizat de Banca Mondială şi International Finance Corp în privința ușurinței de a face afaceri. Din totalul de 183 de economii luate în calcul, Bulgaria se află pe locul 59, în timp ce România se află pe 72, iar Grecia pe 100.