Asigurările de credite au scăzut semnificativ, în timp ce poliţele de garanţii au crescut. Ambele evoluţii sunt generate de reducerea activităţii bancare.

Primele brute subscrise de asigurători anul trecut oglindesc efectele crizei în multe sectoare ale economiei. Asigurările de credite, cele agricole şi cele încheiate la plecarea în călătorii au înregistrat cele mai mari scăderi în 2009, faţă de anul precedent. În schimb, la alte tipuri de poliţe, valoarea primelor brute subscrise s-a majorat. Cele mai mari creşteri au fost înregistrate pe segmentul asigurări de garanţii, de răspundere civilă pentru mijloace de transport, respectiv de asigurări pentru ambarcaţiuni.

Încetinirea activităţii bancare, ca răspuns la evoluţia economiei, a determinat atât cea mai drastică scădere înregistrată pe o clasă de asigurări, cât şi cea mai mare creştere pentru un alt tip de poliţe, asigurările de garanţii. Acestea au crescut cu aproape 140%, primele brute subscrise de companiile de profil ajungând la aproape 30 de milioane de lei. „Urmare a restricţiilor de pe piaţa bancară, companiile s-au orientat către asigurări. Băncile au dat din ce în ce mai greu scrisori de garanţie bancară, pe multe domenii au introdus restricţii, iar piaţa de asigurări era o alternativă“, explică directorul general al brokerului de asigurări SRBA, Gheorghe Grad. Tot un efect al încetinirii activităţii bancare a fost însă şi scăderea asigurărilor de credite cu aproape 40%, primele brute subscrise ajungând sub 116 milioane de lei la sfârşitul anului trecut. „Dacă nu s-au mai dat credite, atunci nu s-au mai făcut nici asigurări“, explică Grad. Anul trecut, creditele nou-acordate abia au reuşit să acopere plata ratelor aferente împrumuturilor în derulare.

Soldul creditului neguvernamental a crescut în 2009 cu numai 1,8 miliarde de lei, până la aproape 200 de miliarde de lei. În statistici, valoarea soldului creditelor exprimată în lei este amplificată de deprecierea monedei naţionale, în condiţiile în care soldul creditelor în valută este raportat în lei.

RCA creşte, CASCO scade

Singura creştere semnificativă pe o clasă de asigurări care deţine o pondere semnificativă în primele brute subscrise în urma vânzării de asigurări generale este cea a poliţelor obligatorii RCA. Primele subscrise din vânzarea acestor asigurări au crescut anul trecut cu 22%, însumând peste 2,25 miliarde lei. Astfel, aceste poliţe au generat peste 30% din afacerile companiilor de profil pe segmentul asigurărilor generale. Creşterea primelor a fost cauzată de majorarea tarifelor practicate de asigurători anul trecut.

În schimb, valoarea primelor brute subscrise pe clasa asigurărilor facultative CASCO a scăzut cu aproape 6,4%, până la 3,3 miliarde lei. În condiţiile în care veniturile firmelor şi populaţiei s-au diminuat, mulţi dintre clienţii care cumpărau aceste asigurări le-au tăiat de pe lista de cheltuieli. În primele şase luni ale acestui an, încasările pe această clasă de asigurări au înregistrat o scădere şi mai drastică, cu circa 30%, potrivit unor surse din piaţă. Comisia de Supraveghere a Asigurărilor nu a publicat încă informaţii statistice referitoare la evoluţia pieţei în primele şase luni ale acestui an. În primul trimestru din 2010, primele subscrise din vânzarea CASCO scăzuseră cu aproape 15%, iar cele aferente poliţelor RCA crescuseră cu peste 2%. Majoritatea asigurătorilor nu au mai majorat tarifele RCA în acest an.

225-55880-capital_23.jpg