Tony Blair, care a părăsit puterea în iunie 2007, s-a deplasat în Libia în iunie 2008 şi în aprilie 2009. El a plecat din Sierra Leone şi a folosit un avion pus la dispoziţie de regimul libian, precizează publicaţia menţionată, citând documente descoperite la Tripoli după răsturnarea regimului Gaddafi.

Ziarul citat, care face de asemenea referire la o întrevedere privată a fostului premier britanic cu colonelul Gaddafi în iunie 2010, apreciază că aceste întrevederi pun problema unui eventual conflict de interese între rolul lui Tony Blair ca emisar pentru pace în Orientul Mijlociu şi funcţiile sale de consultant privat pentru companii.

Un purtător de cuvânt al fostului premier a afirmat la rândul său că acesta ‘nu a avut niciodată nici o funcţie, formală sau informală, plătită sau nu, pe lângă guvernul libian şi nu a avut nici o relaţie comercială cu o întreprindere sau organizaţie libiană’. El a subliniat că aceste întrevederi au avut loc într-o perioadă în care liderii occidentali nu ezitau să-l primească pe colonelul libian Gaddafi.

Tony Blair a efectuat în 2004 prima vizită în calitate de premier la Tripoli, ceea ce a condus la o ameliorare a imaginii colonelului Gaddafi în faţa comunităţii internaţionale în schimbul renunţării oficiale de către regimul libian la programul nuclear militar şi la terorism.
Sursa: Agerpres