Micul regat situat intre Australia si Tahiti a devenit cel de-al 151-lea membru al Organizatiei Mondiale a Comertului, informeaza CNBC.

Tonga a fost de acord cu termenii de aderare impusi de OMC inca din 2005, dar a amanat ratificarea oficiala pana luna trecuta, pentru a avea timp sa-si imbunatateasca sistemul de tarife.Tara a facut promisiunea ca-si va liberaliza regimul de comert si isi va reduce tarifele la importuri. Totodata, regatul Tonga va fi nevoit sa-si elimine planurile de subventionare a industriilor interzise de OMC pana la data aderarii.

Termenii impusi regatului Tonga au fost criticati de agentia internationala Oxfam, care a subliniat ca tarifelele percepute de Uniunea Europeana si Statele Unite importurilor de anumite produse sunt mult mai mari. Doua treimi din veniturile regatului Tonga provin din taxe de comert, iar reducerea acestora ar afecta sansele tarii de a oferi servicii esentiale populatiei.

Tonga este un arhipeleag de 170 de insule cu o economie dependenta de pescuit si de exporturile de dovleac si vanilie. Totodata, tara este dependenta de ajutoare internationale si de banii trimisi de cetateni ai tarii plecati in strainatate.

Sursa: CNBC