Aproape toate cardurile din România vor fi cu cip în doi ani şi jumătate, în condiţiile în care emiterea de astfel de produse se va accelera puternic în 2010, pentru că toate băncile vor lansa instrumente de acest tip, a declarat, marţi, directorul Visa Europe pentru România, Cătălin Creţu.

„Anul viitor va accelera puternic emiterea de carduri cu cip, pentru că toţi marii emitenţi vor lansa astfel de produse. În 2009 au existat încă câţiva emitenţi care erau în proces de certificare. Estimăm că în doi ani şi jumătate cardurile vor fi în proporţie de circa 100% cu cip”, a spus Creţu.

Oficialul Visa Europe consideră că România este „în urmă” la emiterea de carduri cu cip, în condiţiile în care aproape 20% din aceste produse sunt cu cip.

El a explicat că în 2009 s-a ajuns la un procent de upgradare a reţelei de bancomate la tehnologia EMV de peste 75%.

„Nu era nimic alarmant nici până atunci, dar modernizarea a lovit puternic procesul prin care se copia informaţia de pe benzile magnetice de pe cardurile din străinătate şi se venea în România şi se retrăgea numerarul. În prezent circa 90% din bancomate şi 80% din POS-uri sunt upgradate la tehnologia EMV”, a mai spus Creţu.

El a precizat că tendinţa de fraude de pe cardurile româneşti a fost dintotdeauna sub media europeană.

Raportul frauda/vânzări este de 0,004% în România, comparativ cu 0,058% la nivel european, potrivit datelor de la finele anului trecut.

În ceea ce priveşte anul 2009, Creţu a spus că principala problemă pentru piaţa de carduri a rămas preferinţa românilor pentru numerar, şi nu criza care a afectat puternic economia.

„Am reacţionat la această situaţie încercând să mergem din nou la baza piramidei, adică preluând şi construind cu mesajul educaţional. Saltul pieţei va veni din educaţie, dar şi din extinderea reţelelor de acceptare în locuri unde plăţile se fac oricum, precum transportul în comun sau utilităţile, care sunt achitări lunare, ceea ce ar înseamna intrarea în viaţa cotidiană a oamenilor”, a spus Creţu.

Şi pentru 2010 oficialul Visa Europe anticipează că marea provocare a industriei nu va fi criza, ci din nou preferinţa pentru numerar.

„Şi criza ne-a afectat în 2009, se observă în ritmul de creştere al pieţei de carduri, care a încetinit. Totuşi, în 2010 vom continua aceeaşi luptă cu numerarul, vom continua cu mesajul educaţional, pentru că este evident că este nevoie de câţiva ani buni, şi ne vom concentra pe dezvoltarea reţelei de acceptare”, a încheiat Creţu.

Visa Europe este o asociaţie de membri, deţinută şi condusă de cele 4.600 bănci membre din Europa, care a fost încorporată în iulie 2004. În octombrie 2007, Visa Europe a devenit independentă de noua corporaţie globală Visa Inc., cu o licenţă exclusivă, irevocabilă şi perpetuă în Europa.

Sursa: Mediafax