Executivul promite să rezolve în această lună problemele care împiedică de mai mulţi ani listarea titlurilor de stat la Bursa de Valori Bucureşti. Impulsul ar putea veni de la Fondurile de Pensii.Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian, a anunţat că, până la sfârşitul lunii martie, titlurile de stat vor putea fi listate la BVB. Până atunci, ar trebui eliminate problemele legislative care au blocat până acum acest demers.

„Până la jumătatea lunii martie, aşteptăm de la cele două instituţii (n.r. Banca Naţională a României şi Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare) să ne transmită dacă sunt necesare modificări legislative, iar până la finele lunii, problema trebuie rezolvată“, a declarat Vosganian. Nu este însă prima promisiune de acest gen.
De data aceasta, însă, există presiuni suplimentare, în special din partea administratorilor fondurilor de pensii private obligatorii. Fondurile vor primi primele contribuţii în aprilie şi vor fi nevoite să le plaseze în instrumente financiare. Reglementările în domeniu, care vizează reducerea riscurilor la care sunt expuse economiile deponenţilor, impun ca un procent semnificativ din contribuţii să fie plasate în titluri de stat. În momentul de faţă, tranzacţiile cu titluri de stat nou emise, dar şi cele de pe piaţa secundară, se derulează pe piaţa interbancară, administrată de BNR.

Dacă fondurile de pensii nu vor avea acces la titluri de stat româneşti, acestea vor fi nevoite să facă plasamente în titluri ale statelor membre UE, însă randamentele oferite de acestea sunt mult mai mici. Ultima emisiune de titluri de stat a avut un randament de 9,47%, la o scadenţă de trei ani. Vosganian avertizează însă că nu vor fi frecvente astfel de randamente.

„Când băncile vor veni cu dobânzi mai mari, nu mai muşcăm momeala. Dacă la cinci ani acceptăm randamente de 9%, asta va însemna să ne consolăm cu astfel de dobânzi şi inclusiv cu o inflaţie ridicată pe termen lung, ceea ce nu e adevărat“, a avertizat ministrul Finanţelor.

Titlurile de stat sunt împrumuturi pentru finanţarea deficitului bugetar. În urma rectificării adoptate la începutul lui martie, Guvernul şi-a propus un deficit de 2,3% din PIB, cu 0,45 puncte procentuale sub nivelul iniţial. Pentru a atinge această ţintă, Executivul şi autorităţile locale ar trebui să se angajeze la cheltuieli mai mici cu 1,1 miliarde de euro faţă de cele planificate iniţial. La finele anului trecut, Ministerul de Finanţe a anunţat că are în plan să se împrumute cu 11 miliarde de lei de pe piaţa internă în cursul lui 2008.

Emisiuni

1,6 mld. lei ar trebui să fie valoarea titlurilor de stat emise de Trezorerie în luna martie. În primele două luni ale anului, MEF a vândut titluri de stat de 2,55 miliarde lei.

Capital – Editia nr.11, data 19 martie 2008