După 10 septembrie, ONJN va restricţiona accesul şi conturile pe care românii le au pe site-urile de pariuri nelicenţiate, scrie Libertatea.ro.

Jocurile de noroc online reprezintă o industrie înfloritoare, dar care până acum nu s-a făcut „simţită“ şi la buget. Autorităţile au adoptat anul acesta o lege de reglementare a practicilor din domeniu, prin care speră să atragă bani pentru stat.

Operatorii de jocuri de noroc online, care au desfășurat activități pe teritoriul României, beneficiază de o perioadă de 90 de zile (perioadă care expiră la 9 septembrie 2015), în care statul a introdus o amnistie fiscală și penală pentru cei care intenționează să obțină licență și autorizație și care achită o penalitate în cuantum de 20% din Gross Gambling Revenue (GGR) pentru veniturile obținute de la jucătorii români.

Autorităţile române au optat pentru un sistem de taxare preluat din legislația daneză. Potrivit acestui sistem, operatorii vor achita o taxă de licență în funcție de cifra de afaceri (cuprinsă între 6.000 euro și 120.000 euro). Taxa de autorizare este în cuantum de 16% din veniturile organizatorului de jocuri (calculată ca diferența dintre taxele de participare și premiile acordate). Jucătorii sunt obligați să-şi declare câştigurile la ANAF, la sfârșitul anului, și să plătească 1% pentru sumele încasate de până la 15.000 euro (sau echivalentul în lei), 16% pentru sumele între 15.001 și 100.000 euro și 25% pentru sumele care depășesc 100.001 euro. Aceștia vor avea voie să joace numai pe site-uri care deţin documente legale de funcţionare.

Persoanele fizice care participă la jocuri de noroc la distanță, nelicențiate în România, vor plăti o amendă de la 5.000 lei la 10.000 lei.