Intentia de preluare a producatorului clujean de medicamente Terapia de catre fondul american de investitii Advent International a fost de departe evenimentul saptamanii care a trecut. Surse din piata estimeaza tranzactia la peste 43 milioane de dolari. Aceasta se va realiza prin subscrierea celor sase actionari principali la o oferta publica de preluare ce va fi lansata in curand de o companie controlata de Advent International. Aceasta stire nu a tulburat foarte mult apele in ceea ce priveste evolutia titlurilor Terapia de la Bursa de Valori, saptamana trecuta acestea crescand doar cu 2,2% in conditiile unei lichiditati nu foarte ridicate, abia vineri valoarea tranzactiilor depasind un miliard de lei. ,,De fapt cei de la Advent s-au inteles cu cei care detin controlul societatii. Chiar daca se spune ca va fi o oferta publica, de fapt aceasta este pentru cota care a mai ramas in piata,,, spune Dragos Simion, presedinte Quadrant Asset Management. Tendinta de corelare a evolutiilor actiunilor societatilor care evolueaza in acelasi domeniu s-a manifestat din nou si saptamana trecuta. Mai intai in domeniul farmaceutic unde, o data cu Terapia, s-au apreciat si actiunile celorlalti producatori de medicamente cotati pe piata de capital: Sicomed a crescut cu 1,8%, iar ATB cu 2,3%, in conditiile unei lichiditati saptamanale, asemanatoare, de aproximativ 1,5 miliarde lei. Titlurile Antibiotice Iasi, spre exemplu au revenit la 2.200 de lei, dupa o evolutie buna la jumatatea lui iunie, cand au ajuns pana la 2.350 lei/actiune, urmata de o perioada de declin cand pretul actiunilor ATB a coborat pana la 2.050 de lei. ,,Aceasta fluctuatie este una fireasca pentru orice societate. Culoarul in care au fluctuat in ultima vreme actiunile companiei Antibiotice Iasi a fost intre 2.000 si 2.400 de lei,,, explica Dragos Simion. Evolutia asemanatoare a actiunilor unor societati diferite care actioneaza in aceleasi domenii se explica prin faptul ca, in general, investitorii isi doresc o acoperire cat mai mare pe acelasi domeniu. Tendinta acestora se explica fie prin dorinta de diversificare a portofoliilor, fie prin faptul ca nu reusesc sa realizeze volum pe o singura societate. ,,Este o tactica de tranzactionare si atat. Pe de alta parte, statistic s-a observat ca intotdeauna exista aceasta corelare intre actiunile societatilor din aceeasi industrie,,, spune Simion.
Evolutii asemanatoare au avut si societatile din domeniul petrolier. SNP Petrom a inregistrat o crestere spectaculoasa de 5,9%, in conditiile in care si in saptamana care a trecut a fost cea mai lichida societate din ringul bursier. Aproape in acelasi ritm cu SNP au evoluat si titlurile PTR, care au crescut saptamana trecuta cu 4,9%, dar si cele ale societatii Oil Terminal, care s-au apreciat cu 8,1%. si actiunile Petrom vin dupa o perioada plina de entuziasm in care, pe la mijlocul lui iunie, ajunsesera sa depaseasca 1.400 de lei, urmata acum doua saptamani de o scadere pana la aproximativ 1.340 de lei. ,,Daca o raportam la alte perioade, de data asta fluctuatia titlurilor SNP a fost destul de restransa. La inceputul lunii decembrie a anului trecut acestea au avut o scadere de la aproximativ 1.370 de lei la 990 de lei. A mai urmat o perioada asemanatoare in primavara. Astfel, in ultimele sapte-opt luni acestea au avut cel putin doua perioade de fluctuatii foarte mari. Acum acestea au fost intr-o banda mult mai ingusta,,, spune Dragos Simion. Despre viitorul titlurilor SNP acesta este insa destul de sceptic in ceea ce priveste depasirea valorii de 1.500 lei/actiune.
Domeniul bancar este singurul in care regula evolutiilor corelate a preturilor nu s-a aplicat. Cele doua banci cotate pe piata de capital au evoluat in ultima vreme destul de diferit: BRD a avut o tendinta usoara de scadere, iar TLV una de crestere.
Actiunile TLV au inchis ultima saptamana cu o crestere de 1,2%, in conditiile unei lichiditati de peste zece miliarde de lei, iar cele ale Bancii Transilvania au crescut in doar trei zile de tranzactionare cu 4,5%, pe o valoare a tranzactiilor de aproape 13,3 miliarde de lei. ,,Cred ca cele doua banci se gasesc in posturi diferite: BRD se straduieste sa nu piarda din cota de piata, in vreme ce, pentru Banca Transilvania situatia este inversa. Este si o diferenta de marime intre cele doua banci, BRD fiind o banca mai mare, ceea ce implica si o inertie mai ridicata. Situatiile celor doua banci sunt diferite, ceea ce implica, in mod logic, si analize separate,,, comenteaza Dragos Simion.