In prezent, singurele doua banci care acorda credite pentru studii sunt ABN Amro Bank/BERD – numai pentru MBA – si Banc Post. De un credit la cea din urma poate beneficia orice persoana fizica aflata intr-un program de studii realizat in Romania impreuna cu institutii de invatamant din strainatate. O alta conditie impusa de Banc Post este ca studentul sa fi absolvit primul nivel de invatamant in cadrul programului respectiv si sa prezinte recomandari pentru continuarea nivelului urmator.
De asemenea, studentul trebuie sa faca dovada ca realizeaza venituri permanente, adica sa fie angajat cu contract de munca pe o perioada nedeterminata. Termenii de imprumut sunt astfel configurati, incat banca sa fie sigura ca isi va recupera banii. Acordarea creditului se face prin virament, direct in contul respectivei institutii de invatamant.
Creditele pot fi pe termen scurt (12 luni) sau mediu (12-36 luni), suma minima solicitata, de obicei, fiind de 500 USD, iar maxima de 10.000 USD. Scopul acestui tip de credit este de a a acoperi circa doua treimi din suma pe care studentul o datoreaza institutiei la care invata, in contul taxei scolare. Dobanda perceputa de Banc Post este fluctuanta, in functie de evolutia pietei, in momentul de fata fiind de 12%, aplicata la sold. Astfel ca, suma datorata bancii scade de la luna la luna.
Garantiile materiale si profesionale sunt necesare
Comisioanele bancii, oprite din suma respectiva la acordarea creditului, sunt de patru tipuri: 0,5% comision de risc; 0,5% comision de negociere a creditului; 1% comision de administrare; 1% comision pentru plati cash. Mentionam ca nu exista un plafon maxim destinat acestor credite, ele fiind acordate atata timp cat exista solicitari.
Pentru sume de pana la 500 USD, inclusiv, conditiile ce trebuie indeplinite de solicitant sunt urmatoarele: sa fie cetatean roman cu domiciliul stabil in Romania; sa faca dovada ca realizeaza venituri permanente si ca o treime din aceste venituri acopera rata plus dobanda lunara a creditului; sa prezinte un numar suficient de giranti ale caror venituri insumate sa acopere rata lunara in proportie de 200%; sa nu aiba credite nerambursate la scadenta, dobanzi sau comisioane restante; sa prezinte acte de la institutia de invatamant respectiva, pentru a dovedi destinatia creditului. Pentru imprumuturile mai mari de 500 USD, la conditiile de mai sus se adauga obligativitatea candidatului de a garanta cu bunuri mobile sau imobile aflate in proprietatea sa sau a girantilor. Desi toate aceste conditii par a fi batute in cuie, dna Anca Hasegan, de la Serviciul mass-media al Banc Post, ne-a declarat ca „totusi conditiile de acordare si rambursare ale fiecarui credit in parte se negociaza”.
Cine nu reuseste sa pescuiasca un credit Banc Post isi poate incerca norocul, incepand din octombrie – noiembrie, in „lacul” Agentiei Sociale a Studentilor (ASS). Principalul rol al acestei proaspat create agentii este diversificarea sistemului de sprijin social al studentilor prin instituirea unui mecanism de acordare de credite. Studentii de la facultatile de stat care prezinta anumite garantii materiale si profesionale vor putea lua credite de la banca selectata de ASS in vederea acoperirii cheltuielior de studiu, procurarii de carti, materiale didactice, de calculatoare, imbracaminte si incaltaminte. In ceea ce priveste studentii care nu pot aduce garantii materiale, Ministerul Educatiei Nationale (MEN) va crea un fond special din alocatii bugetare, sponsorizari si donatii.
MEN este girantul
studentilor saraci
Suma maxima ce va putea fi obtinuta prin ASS este de 5.000 USD. Banca prin care se vor derula imprumuturile urmeaza sa fie desemnata in urma unei licitatii la care s-au inscris pana acum Banc Post, CEC si Banca Comerciala Romana. Doritorii de credite vor trebui sa depuna garantii materiale (bunuri mobile si imobile, aflate in posesia lor sau a girantilor) – valoarea lor fiind direct proportionala cu suma solicitata – si garantii profesionale, adica recomandari de la profesori, cu situatia notelor obtinute, dar si situatia materiala a candidatului si a familiei sale. Pe baza acestor garantii ASS trimite o adresa la MEN, iar acesta face o selectie. Imprumutul se acorda sub forma de rate anuale, iar dobanda la rambursare va fi de 3-5%.
Sumele imprumutate se vor recupera in conformitate cu OG nr.105/1998. Aceasta prevede ca rambursarea creditelor se face dupa o perioada de gratie de maximum doi ani de la terminarea studiilor universitare, iar termenul de rambursare nu poate fi mai mare de cinci ani. Ordonanta nr. 105/1998 mai prevede si acordarea unor credite garantate de MEN, destinate studentilor care nu pot prezenta garantii materiale. In acest caz, studentii trebuie sa indeplineasca urmatoarele conditii: sa aiba varsta de pana la 30 de ani; sa fi promovat toate examenele anului precedent de studiu; sa aiba un venit lunar pe membru de familie cel mult egal cu salariul minim pe economie (800.000 lei).
Partea buna a creditelor pentru studii, indiferent de cine sunt acordate, este faptul ca exista. Partile mai putin bune – ca sa nu zicem proaste – este ca nu se stie cate persoane vor beneficia de ele si cand anume mecanismul va functiona asa cum trebuie.