Vești bune pentru timișoreni. Anunțul a fost făcut de preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă (CJSU) Timiş, prefectul Zoltan Nemeth. Potrivit acestuia, municipiul Timişoara a ajuns sâmbătă în scenariul verde, având raportată o rată de infectare COVID-19 de 1,40 la mia de locuitori.

În ceea ce privește noile măsuri de relaxare, acestea urmează să fie aplicate începând cu data de duminică, 9 mai.

“Scăderea raportată coincide cu expirarea perioadei de 14 zile, la care urmau să fie reevaluate măsurile pe Timişoara, iar cu această ocazie, municipiul Timişoara iese de pe anexele cu restricţii suplimentare, fiind aplicabile restricţiile generale aplicabile din HG nr. 432/2021″, a explicat prefectul Zoltan Nemeth.

În același timp, prefectul susține că potrivit normelor, începând cu ziua de duminică, va fi permisă activitatea cu publicul a operatorilor economici care desfăşoară activităţi de preparare, comercializare şi consum al produselor alimentare şi/sau băuturilor alcoolice şi nealcoolice, de tipul restaurantelor şi cafenelelor, în interiorul clădirilor este permisă, fără a depăşi 50% din capacitatea maximă a spaţiului (faţă de capacitatea de 30% permisă în ultimele două săptămâni).

Mai exact, restaurantele și cafenelele se redeschid în interior, însă lucrând la o capacitate redusă. În acealași timp, potrivit sursei citate, va fi permisă și activitatea restaurantelor și a cafenelelelor din hoteluri, pensiuni, dar și alte unități de cazare.

Tot de duminică va fi permisă și activitatea cu publicul a operatorilor economici licenţiaţi în domeniul jocurilor de noroc, fără a depăşi 50% din capacitatea maxima a spaţiului. În ceea ce privește activitatea sălilor de jocuri, aceasta este în continuare restricţionată, indiferent de rata de infectare, conform art. 10 pct. 1 din HG nr. 432/2021.

Se redeschid cinematografele și sălile de spectacole

În același timp, timișorenii pot merge și la cinema și la spectacole. Mai exact,oOrganizarea şi desfăşurarea activităţii în cadrul cinematografelor, instituţiilor de spectacole şi/sau concerte sunt permise cu participarea publicului până la 50% din capacitatea maximă a spaţiului, în condiţiile stabilite prin ordinul comun al ministrului Culturii şi al Sănătăţii.

În ceeea ce privește spectacolele de tipul drive-in, acestea sunt permise numai dacă ocupanţii unui autovehicul sunt membrii aceleiaşi familii sau reprezintă grupuri de până la trei persoane.

De cealaltă parte, organizarea şi desfăşurarea în aer liber a spectacolelor, concertelor, festivalurilor publice şi private sau a altor evenimente culturale sunt permise numai cu participarea a cel mult 300 de spectatori cu locuri pe scaune, aflate la distanţa de minimum 2 metri unul faţă de celălalt, precum şi cu purtarea măştii de protecţie.

Toate activitățile menționat anterior sunt permise în Timișoara atât timp cât municipiul are o incidenţă cumulată mai mică sau egală cu 1,5 la mia de locuitori.

În cazul în care incidența cumulată la 14 zile din judeţ sau localitate este mai mare de 1,5 la mia de locuitori, CJSU, trebuie să constate acest lucru în termen de 48 de ore de la depăşirea incidenţei de 1,5 la mia de locuitori, aplicând măsurile necesare.