Partidul Liber-Democrat (FDP) a criticat dur decizia Guvernului condus de Angela Merkel de relaxare a restricţiilor antiepidemice în mod diferenţiat, pentru persoanele vaccinate şi vindecate de COVID-19, transmite Der Spiegel.

Ministrul federal al Justiției, Christine Lambrecht (SPD), a descris ridicarea restricțiilor privind drepturile fundamentale drept un „pas important”, punctând că „statul de drept trebuie să se aplice în perioade de criză”. Ea a adăugat că drepturile fundamentale ar putea fi restricționate pentru a proteja viața și sănătatea și pentru a asigura funcționarea sistemului de sănătate. Acesta este un „motiv bun” pentru a restrânge temporar celelalte drepturi fundamentale.

Pe de altă parte, înainte de vot, a existat o dezbatere aprinsă cu privire la nivelul adecvat al restricțiilor privind drepturile fundamentale. Politicianul AfD Ulrich Oehme a acuzat guvernul federal că „i-a învrăjbit pe oameni unii împotriva altora” cu relaxarea doar pentru persoanele vaccinate și vindecate. Partidul său cere o întoarcere completă la „normalizare”, Oehme respingând lockdown-urile și considerându-le ineficiente.

Politicianul FDP Christine Aschenberg-Dugnus a criticat, de asemenea, regulamentul ca fiind unul inadecvat, punctând că „libertățile nu există pe bucăți, ci doar în ansamblu”.

Ridicarea restricțiilor, aprobată de Bundestag

Proiectul a fost aprobat joi de Camera inferioară a Parlamentului Germaniei (Bundestag), în favoarea acestuia pronunțându-se parlamentarii din cadrul Uniunii Creştin-Democrate (CDU), Partidului Social-Democrat (SPD), Alianţei 90/Verzi şi Die Linke. Membrii Partidului Liber-Democrat (FDP, opoziţie) s-au abţinut de la vot, iar deputaţii formaţiunii Alternativă pentru Germania (AfD, opoziţie) au votat împotrivă.

Amintim faptul că, Germania a decis ridicarea mai multor restricţii pentru persoanele vaccinate împotriva COVID-19, între care obligativitatea unui test negativ la intrarea în magazine sau limitările întâlnirilor private. Potrivit textului, persoanele vaccinate se vor putea ”întâlni în privat fără restricţii”. De asemenea, restricţiile de circulaţie recent introduse de la ora 22:00 nu se vor mai aplica persoanelor care au primit două doze de vaccin.

Germania, puternic afectată de un al treilea val epidemic în această iarnă, a adoptat timp de câteva luni numeroase restricţii, de la închiderea barurilor, restaurantelor, spaţiilor culturale şi a celor sportive, până la închiderea magazinelor neesenţiale, limitarea drastică a întâlnirilor private sau chiar restricţii de circulaţie pe timp de noapte.