Se interzic tăierile în jumătate din suprafața împădurită

Tăierile la ras, în urma cărora dispar bucăţi însemnate de pădure, vor fi interzise în aproape jumătate din suprafaţa împădurită a ţării, conform unor modificări ale Codului Silvic adoptate de Senat. Proprietarii privaţi vor fi obligaţi să asigure paza loturilor pe care le deţin.

Proiectul care aduce modificări substanțiale ale Codului Silvic a primit aviz favorabil în comisiile de specialitate din Senat și urmează să primească și raportul, dar și votul final în plenul Senatului. Astfel, schimbări importante au fost introduse în acest nou Cod Silvic. Printre acestea se numără obligativitatea pentru proprietarii de păduri de a asigura paza loturilor pe care le dețin și de a se asigura de regenerarea acestora. În caz contrar, dacă nu vor îndeplini aceste cerințe, intervenția va fi realizată de către stat.

Cu toate acestea, costurile asociate vor fi suportate de proprietari, iar în cazul în care aceștia nu se vor conforma, ar putea fi aplicată chiar și executarea silită. De asemenea, este important de menționat că drumurile fără striere vor fi supravegheate video, iar sancțiunile penale vor fi introduse.

În plus, se vor introduce măsuri privind confiscarea materialului lemnos și a mijloacelor de transport utilizate în acest scop.

Un aspect semnificativ este relaxarea regulilor privind accesul în pădurile din țară, fiind permis românilor să utilizeze bicicleta sau să meargă pe jos în orice pădure. Cu toate acestea, rămâne de văzut când noul Cod Silvic va primi votul final.

MMAP va recurge la tehnologie bazată pe Inteligența Artificială

Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) va recurge la servicii bazate pe Inteligența Artificială pentru a verifica avizele de transport pentru lemn și fotografiile asociate, introduse în aplicația SUMAL 2.0.

Decizia sa este motivată de volumul uriaș de date introduse în sistem, fiind imposibil de verificat manual. Numai în noiembrie 2023, au fost emise peste 400.000 de avize de transport. Dacă fiecare aviz este însoțit de patru fotografii, conform legii, acest lucru înseamnă că se adună, într-o singură lună, peste 1,6 milioane de fotografii, iar verificarea acestora este o sarcină ce depășește capacitatea MMAP, a Gărzilor Forestiere și a Gărzii Forestiere Naționale.

„Am întrebat colegii cât ar dura, totuşi, şi să presupunem că, în trei minute, verificăm un aviz, un termen mediu. Colegii mi-au spus că, pentru a evalua în timp real toate aceste avize, am avea nevoie de 125 de oameni, care de dimineaţa şi până la sfârşitul programului să nu facă nimic altceva.

În condiţiile în care Garda Forestieră are puţin peste 200 de oameni, astăzi, în control în pădurile din România, vă imaginaţi că alţi 125 de oameni care să dea click-uri la calculator în fiecare minut al zilei e o chestiune despre care nici măcar nu are rost să discutăm (…)”, a explicat ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet.