Oferta autohtonă de asigurări este limitată. În alte ţări, asigurările de locuinţe vin cu servicii adiacente şi acoperă o paletă mult mai largă de riscuri.  

Asigurările de locuinţe vândute în ţările cu pieţe mai dezvoltate acoperă o paletă mult mai largă de riscuri decât cele oferite de companiile din România. De exemplu, poliţele pentru case vândute în Marea Britanie şi în Italia asigură şi efectuarea reparaţiilor de urgenţă de către companii specializate, în cazul în care au loc scurgeri de apă şi gaze în locuinţă sau dacă se strică instalaţia electrică.

Astfel de servicii sunt oferite numai în situaţii de urgenţă, iar soluţiile de remediere a defecţiunilor pot fi doar temporare, se specifică însă în poliţele vândute de AXA în Mare Britanie. Mai exact, reparaţia permanentă urmează să fie efectuată ulterior şi plătită de proprietar.

În schimb, asiguraţii care constată, la miezul nopţii, că s-a spart o ţeavă de la un calorifer nu sunt puşi în situaţia de a căuta pe internet numărul de telefon al unui instalator, ci găsesc în poliţă toate datele de contact ale unei companii de prestări de servicii de urgenţă, recomandată de asigurător.

Operele de artă şi identitatea

Asigurările pentru locuinţe pot acoperi o paletă chiar mai largă de riscuri. Tablourile, colecţiile numismatice şi de timbre pot fi asigurate cu uşurinţă odată cu locuinţa, companiile de pe pieţele occidentale oferind în aceste situaţii acoperiri-standard. Cei care deţin opere de artă sau colecţii a căror valoare depăşeşte acoperirea-standard oferită de asigurător nu trebuie decât să solicite majorarea sumei asigurate pentru acest tip de bunuri.

Totodată, poliţele pentru locuinţe vândute în alte ţări pot asigura şi riscuri despre care în România nici măcar nu se vorbeşte: furtul identităţii, spre exemplu.

Despăgubirile plătite de asigurători în astfel de situaţii urmează să acope­re şi cheltuielile pentru obţi­ne­rea documentelor cu care clientul poate dovedi că i-a fost furată identitatea, acesta putând anula astfel eventualele decizii îndreptate împotriva sa de către instanţele de judecată. În plus, asigurarea include şi despăgubiri egale cu partea de venituri pe care clientul nu le-a obţinut deoarece şi-a luat zile libere de la serviciu pentru rezolvarea acestor probleme. Obţinerea acestor despăgubiri nu este însă un lucru simplu: clientul trebuie să demonstreze şi asigurătorului că i-a fost furată identitatea, trimiţându-i în acest sens cât mai multe documente.

Asigurările pentru locuinţe vândute pe piaţa autohtonă acoperă, în principal, riscurile de avariere din diferite cauze. De asemenea, se poate asigura răspunderea civilă a proprietarului faţă de terţi, situaţie în care sumele asigurate se limitează la câteva mii de euro. Un număr limitat de riscuri acoperite înseamnă şi poliţe mai ieftine, dar acestea nu au mare succes pe piaţa autohtonă: cele mai optimiste estimări arată că maximum 18% din locuinţele autohtone sunt asigurate.

Poliţe pentru orice situaţie

Suplimentar, poliţele pentru locuinţe vândute în alte ţări mai pot acoperi riscul de furt al bicicletelor deţinute de membrii familiei sau al ghiozdanelor şcolarilor şi al conţinutului acestora. Sumele asigurate acoperă înlocuirea acestor obiecte.

Pe de altă parte, în alte ţări se poate asigura şi organizarea unor evenimente precum nunţile. În cazul unui astfel de eveniment, poate fi asigurat riscul de anulare, cel de a fi compromise fotografiile sau filmul nunţii, răspunderea civilă a organizatorului. De asemenea, asigurătorii plătesc despăgubiri dacă sunt pierdute verighetele, dacă dispar cadourile. Astfel de poliţe lipsesc din oferta companiilor autohtone.

Asigurări pentru studenţi

– Laptopurile – în alte ţări poate fi asigurat şi riscul ca acestea să fie furate
– Instrumentele muzicale – sunt asigurate împotriva riscurilor de avariere
– Taxele de şcolarizare – sunt plătite de asigurător în cazul în care se îmbolnăvesc părinţii sau tutorii studentului

Asigurări pentru locuinţe

– Reparaţiile urgente – pot fi „asigurate“ odată cu locuinţa; acestea sunt de multe ori temporare
– Furtul identităţii – sunt decontate costurile pe care le suportă clientul pentru a dovedi furtul
– Bicicletele – asigurătorul plăteşte despăgubiri-standard în cazul în care acestea sunt furate din locuinţa asigurată.

Asigurări pentru nunţi

– Anulare – în această situaţie, asigurătorul decontează sumele pe care clientul le-a cheltuit şi nu le mai poate recupera
– Fotografiile, filmele – dacă sunt compromise din diferite motive, asigurătorul suportă costul de refacere al acestora
– Verighetele – dacă sunt pierdute cu 7 zile înainte de nuntă sau în ziua de după nuntă, le plăteşte asigurătorul