Combinarea va duce la reduceri anuale de costuri de 400-600 milioane de euro, iar în societatea mixtă se va renunţa la aproximativ 4.000 de angajaţi, aproximativ 8% din forţa de muncă.

Acordul va crea al doilea mare producător de oţel din Europa, după ArcelorMittal. Sediul societăţii mixte, care se va numi Thyssenkrupp Tata Steel, va fi în Olanda.

Noua entitate va produce aproximativ 21 de milioane de tone metrice de platbande de oţel şi va avea o cifră anuală de afaceri evaluată la 15 miliarde de euro. Vor fi combinate uzinele Tata din Olanda şi Marea Britanie cu activele germane ale Thyssenkrupp .

Miercuri, după anunţarea tranzacţiei, acţiunile Tata Steel au urcat cu 2% la Bursa de la Mumbai. Anul acesta, titlurile companiei indiene au înregistrat un avans de 74%.

Tata Steel a demarat anul trecut negocieri cu Thyssenkrupp şi alte companii în vederea înfiinţării unei societăţi mixte a operaţiunilor lor europene din domeniul oţelului, ca parte a strategiei de majorare a profitabilităţii. În prezent, piaţa europeană a oţelului este afectată de supracapacitatea de producţie şi de cererea redusă.

ThyssenKrupp îşi extinde diviziile de ascensoare, bunuri şi componente industriale datorită preţului scăzut al oţelului.

Grupul ThyssenKrupp este prezent şi în România prin toate cele cinci divizii ale sale, respectiv metalurgie, auto, ascensoare, bunuri industriale şi servicii.