Probleme grave pe piaţa testelor rapide antigen din România! Valeriu Gheorghiţă, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, a dat alarma şi spune că în ţara noastră au început să ajungă şi multe teste neconforme, care dau rezultate fals negative.

Teste rapide antigen false în România?! Ce a transmis Valeriu Gheorghiţă

Valeriu Gheorghiţă explică faptul că, în perioada februarie – mai 2021, rata de pozitivare a testelor PCR şi a testelor rapide antigen era similară. De curând însă, rezultatele fals negative la testele rapide antigen au început să crească, iar asta înseamnă că vorbim despre teste care nu îndeplinesc standardele de calitate sau pot fi chiar false.

“Într-adevăr, în ultima perioadă, noi nu am făcut această evaluare de eficiență și de rată de pozitivare, dar vom completa aceste date și pentru valul 4, pentru varianta Delta, dar din studii preliminare într-adevăr rata de fals negativ, adică rezultate fals negative pentru testele antigen, pare a fi ceva mai mare comparativ cu ce se întâmplă la testele PCR.

Singura explicație pe care o avem este foarte probabil că au intrat în uz teste antigen rapide care nu au suficientă validare din punct de vedere al sensibilității și al specificității metodei folosite.

Trebuie să avem grijă la tipul de teste care se folosește, pentru că este singura explicație logică pe care o avem de ce la acest moment avem mai multe teste antigen care dau mai frecvent rezultate fals negative”, a declarat, marţi, Valeriu Gheorghiţă.

Preşedintele CNCAV a subliniat totuşi că, în general, testele care se vând în farmaciile din România sunt certificate la nivelul Uniunii Europene.

Testele rapide nu oferă rezultate foarte bune la persoanele asimptomatice. Tehnica recoltării e iarăşi foarte importantă

O altă cauză care ar putea explica rata în creştere a rezultatelor fals negative la testele rapide antigen este modul în care se face recoltarea. Mai mult, şi dacă persoana este asimptomatică, testele rapide antigen nu sunt atât de sensibile, afirmă Valeriu Gheorghiţă.

“O altă explicații este legată de tehnica recoltării. Dacă nu se recoltează corect, evident probabilitatea de a avea un rezultat eronat este mai mare.

Sau dacă persoana este asimptomatică, iarăși testele rapide antigen au o sensibilitate ușor mai redusă, pentru că perioada în care ele sunt frecvent pozitive sunt în faza mare de multiplicare a virusului, când în general persoana are și simptome”, a mai transmis medicul militar.