Valeriu Gheorghiță a explicat că există șanse ca persoanele vaccinate împotriva COVID-19 sau vindecate de boală să nu detecteze dacă sunt din nou infectate, prin testele rapide, inclusiv cele de salivă.

De aceea, testele PCR rămân cele mai eficiente instrumente medicale pentru detectarea contaminării cu Sars-Cov-2.

„La persoanele care au un grad de imunitate, pentru că au fost vaccinate sau au trecut prin boală anterior, încărcătura virală este mai redusă, atunci probabilitatea ca un test rapid antigen să iasă pozitiv este un pic mai mică decât la persoanele care sunt nevaccinate. Atunci este evident că testele «gold standard» acum sunt testele PCR”, a spus acesta la Digi24.

De asemenea, acesta a declarat că, momentan, nu există date care să arate că este necesară vaccinarea cu cea de-a patra doză de vaccin anti-COVID.

Vaccinarea cu cea de-a patra doză nu este necesară. Valeriu Gheorghiță: Datele nu justifică

Valeriu Gheorghiţă, a declarat că, la momentul actual, nu există încă date care să justifice cea de-a patra doză de vaccin, dar chiar după prima schemă, vaccinurile actuale oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu varianta Omicron.

„La momentul actual, nu avem toate datele disponibile să putem spune că se justifică administrarea celei de a patra doze. Ştim în schimb că vaccinurile actuale, chiar după prima schemă, oferă o protecţie pentru formele grave de boală, inclusiv cu Omicron, iar doza de booster asigură o protecţie de lungă durată, pentru că ştim că imunitatea pentru Omicron se pierde mai repede decât ceea ce ştiam pentru varianta Delta”, a afirmat Gheorghiţă într-o conferinţă de presă.

Medicul militar a menţionat că „expunerea la îmbolnăvire o avem cu toţii, în fiecare zi, având în vedere transmisibilitatea extrem de crescută pentru Omicron şi interacţiunea cu celelalte persoane”.

„Rezultatul final al infectării va fi diferit la o persoană vaccinată faţă de una nevaccinată. Vaccinul ne protejează faţă de formele grave”, a subliniat acesta.