Keith Roach, medic la Weill Cornell Medical College și la New York Presbyterian Hospital, susține că, deși este plauzibil ca infecția cu COVID-19 să cauzeze afecțiunea numită bloc cardiac, această complicație pare a fi una neobișnuită. Blocul cardiac reprezintă întîrzierea sau întreruperea conducerii între atrii și ventricule, rezultând din frânarea sau oprirea totală, temporară sau definitivă, a conducerii nervoase între auricule și ventricule.

Problemele de ritm cardiac pot apărea la persoanele cu boli cronice

Până acum, explică el, a depistat trei cazuri ale unor persoane care au dezvoltat bloc cardiac în timp ce erau în spital fiind infectați cu COVID-19. Problemele de ritm cardiac pot apărea la persoanele cu boli cronice, din varii motive, dar toate cazurile de bloc cardiac pe care specialistul le-a urmărit s-au recuperat fără a fi nevoie de un stimulator cardiac. Pe de altă parte, într-o serie mai mare de 700 de pacienți cu COVID-19, monitorizați special pentru probleme de ritm, niciunul nu a dezvoltat bloc cardiac.

”Există cazuri de blocuri cardiace, care se dezvoltă mai ales la persoanele cu sindromul Sjogren, o boală autoimună care afectează în special celulele care produc salivă și lacrimi. Este posibil să fi fost vorba de Sjogren, nu de COVID-19, care a provocat blocul cardiac permanent”, susține dr. Keith Roach.

Cum poate o boală respiratorie să dăuneze inimii

Experții susțin că celulele plămânilor și ale inimii sunt acoperite cu molecule de proteine ​​numite enzima de conversie a angiotensinei 2 sau ACE-2. Proteina ACE-2 este ”ușa” pe care o folosește noul coronavirus pentru a pătrunde în celule și a se înmulți. În mod normal, ACE-2 joacă un rol eficient în protejarea țesuturilor, prin faptul că este antiinflamator. Dar dacă noul coronavirus dezactivează acele molecule, aceste celule pot rămâne neprotejate când sistemul imunitar intră în acțiune.

Lipsa oxigenului

„Există mai multe mecanisme pentru care COVID-19 poate afecta inima și nu toată lumea este la fel”, spune Roach. Deteriorarea temporară sau de durată a țesutului cardiac poate fi cauzată mai mulți factori, iar cel mai important este lipsa oxigenului.

De asemenea, persoanele cu COVID-19 pot avea simptome similare cu cele ale unui atac de cord, inclusiv durere în piept, dificultăți de respirație și modificări ale EKG-ului.