Teste Covid-19 în farmacii! Ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii ar urma să fie publicat în această săptămână, conform anunțului făcut de ministrul Sănătății.

Fostul ministru, Vlad Voiculescu, anunța încă din luna martie că a fost creat cadrul legal pentru o astfel de măsură.

Teste Covid-19 în farmacii! Se vor putea face în curând

Ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă, a declarat, vineri, la Timişoara, că, pentru a accelera procesul de identificare a noilor cazuri de coronavirus în rândul populaţiei, se vor putea face teste de COVID 19 şi în unele farmacii, însă numai în cele care vor putea asigura spaţii corespunzătoare.

”Ordinul va veni să clarifice nevoia de circuite din farmacii, iar farmaciile care vor testa vor fi acelea care vor putea asigura un spaţiu corespunzător testării, aşa încât să fie redus la minim riscul de transmitere a infecţiei.

Testele sunt puse la dispoziţie de către Ministerul Sănătăţii, prin Direcţiile de Sănătate Publică”, a declarat ministrul Sănătăţii Ioana Mihăilă, la Timişoara, potrivit news.ro.

Ioana Mihăilă a anunţat, miercuri, că ordinul privind testarea pentru COVID-19 în farmacii ar urma să fie publicat în această săptămână, iar apoi să fie livrate testele farmaciilor care şi-au arătat disponibilitatea.

Discuţia legată de posibilitatea testării de COVID-19 în farmacii a început în urmă cu aproximativ o lună, când Ministerul Sănătăţii anunţa că în curând se va putea face o analiză în acest sens.

Farmaciile își pot fixa un cost de testare

Kiturile de testare urmau să fie livrate gratuit, iar farmaciile şi-ar fi putut fixa un cost de testare. Farmaciștii care aveau să facă recoltările urmau să parcurgă un instructaj.

”Ministerul Sănătăţii a dezvoltat deja o platformă care facilitează raportarea testelor, platformă care va fi utilizată cât de curând şi de către farmacişti, pentru că suntem pe cale să publicăm ordinul cu testarea în farmacii şi să livrăm farmaciilor teste pentru a putea creşte capacitatea de testare”, a declarat, miercuri seară, la TVR, Ioana Mihăilă.

În luna martie, fostul ministru al Sănătăţii Vlad Voiculescu anunţa că a fost creat cadrul legal pentru testarea rapidă antigen în farmacii, urmând să aibă loc discuţii cu reprezentanţi ai farmaciilor.

”E un pas important care merge, dacă vreţi, către testare în masă, testarea oricui are această nevoie sau are această dorinţă, iar asta se va putea face la un preţ foarte scăzut”, afirma el.

Sursă foto: Facebook, Ioana Mihăilă