Campione d'Italia şi Büsingen am Hochrhein sunt două zone care aparţin teritorial de Italia şi Germania, dar din punct de vedere economic acestea aparţin de Elveţia şi se supun regulilor de aici. Aceste zone se numesc exclave. Exclava este partea unui stat sau entități administrativ-teritoriale care nu are legătură pe uscat cu teritoriul de bază al acestuia, fără a fi o insulă.

Campione d'Italia este o comună italiană din provincia Como, regiunea Lombardia și o exclavă a Italiei în cantoul Ticino din Elveția. Locuitorii localității Campione (care aparținuse în trecut provinciei Tessin, provincie care, la rândul ei aparținuse la regatul Lombardia) n-au fost de acord să devină cetățeni elvetieni în anul 1798, când provincia Tessin a fost atribuită Elveției. Campione a devenit în acest fel o exclavă a regatului Lombardia, iar din 1871 (după unificarea Italiei) o exclavă a Italiei. Sufixul „d'Italia” a fost adăugat în secolul al XX-lea, la cererea lui Benito Mussolini.

Büsingen am Hochrhein ("Buesingen on the High Rhine") este un oraş german înconjurat de cantonul elveţian Schaffhausen. Oraşul a fost separat de restul Germaniei încă din secolul 19. Nu există nicio graniţă între Elveţia, Büsingen şi Germania de când Elveţia s-a alăturat spaşiului Schengen. Deoarece oraşul se spune regulilor economice din Elveţia, aici nu se aplică taxele din Uniunea Europeană. Ca fapt divers, FC Büsingen este singura echipă de fotbal germană care joacă în liga elveţiană.