In Romania, cel mai ieftin teren agricol este cel care, in mod normal, ar trebui sa coste cel mai mult. Luna trecuta, in judetul Teleorman, aflat in zona intai de fertilitate, tranzactiile cu pamant s-au situat, in medie, in jurul a 2,2 milioane lei/ha, in conditiile in care, conform studiilor realizate de Institutul de Economie Agrara (IEA) din cadrul Academiei de Stiinte Agricole si Silvice, pretul ar trebui sa fie de 15 milioane lei/ha. La un simplu calcul, tinand cont ca in acest judet, in luna trecuta, au fost tranzactionate 4.193 ha, reiese ca vanzatorii au pierdut peste 53 miliarde de lei.
Potrivit acelorasi studii ale IEA, pretul pamantului din zona a patra de fertilitate ar trebui sa fie, in medie, de 5-6 milioane de lei/ha. Numai ca, spre exemplu, in judetul Maramures, situat in aceasta zona, luna trecuta terenul a fost tranzactionat la un pret mediu de 12 milioane de lei/ha, dupa cum reiese din centralizarile Ministerului Agriculturii.
„Actualele preturi practicate nu reflecta, cum s-ar crede, o cerere redusa, ci sunt rezultatul faramitarii proprietatii. Practic, cel care este dispus sa investeasca intr-o anumita regiune ar trebui sa astepte cativa ani buni pentru a cumpara teren indeajuns cat sa-si poata dezvolta o ferma. Aceasta pentru ca, in conditiile in care oferta este generoasa, pana la conturarea unei exploatatii cat de cat compacte terenul trebuie cumparat hectar cu hectar sau pogon cu pogon. Astfel, cumparatorul este dispus sa plateasca mai mult pentru achizitionarea unei suprafate mai mari de teren compact. De aici rezulta preturi mai mari in zonele colinare, acolo unde intinderea unei exploatatii agricole rentabile este mai mica, iar oferta mult mai concentrata. In zonele de campie suprafata unei exploatatii viabile este mult mai mare, iar oferta este foarte faramitata. In aceste conditii investitorii cu potential s-au orientat catre fostele IAS-uri”, ne spune Gheorghe Lacatusu, presedintele Agentiei Nationale de Consultanta Agricola.
Preturile calculate de Institutul de Economie Agrara au la baza o formula clasica, folosita in toata lumea: pretul pamantului este egal cu suma de bani care, depusa la banca, bonificata cu dobanda normala, asigura o dobanda egala cu arenda incasata de pe respectivul teren. Cum intr-o economie normala dobanda nu este mai mare de 10%, iar renta calculata de IEA este cuprinsa intre 0,5 si 1,5 milioane de lei/ha, in functie de fertilitatea solului, inseamna ca pretul pamantului ar trebui sa fie cuprins intre 5 si 15 milioane de lei/ha.
In momentul de fata, tot mai multe persoane sunt interesate sa cumpere terenuri agricole in Romania, in special cetateni straini, insa pentru a o putea face ar trebui sa apeleze la diferite inginerii, intrucat – potrivit legii – persoanele straine nu au drept de proprietate asupra pamantului. Pot fie sa-si ia dubla cetatenie, fie sa incheie contracte de asociere cu firme romanesti care au in proprietate terenuri, fie sa cumpere pamant pe numele unui cetatean roman. Cam acestea au fost variantele prezentate de un oficial roman in timpul unei deplasari pe care a facut-o in Italia pentru a atrage investitori in agricultura romaneasca.
Cei mai interesati de a cumpara terenuri in Romania sunt, in general, italienii si francezii, acestia orientandu-se, in special, catre judetele Timis si Arad.
In timp ce in Romania, luna trecuta, pretul mediu la care a fost tranzactionat un hectar de teren agricol a fost de 300 dolari, in Franta acesta depaseste 8.000 de dolari, in Olanda 10.000 de dolari, iar in Belgia 8.500 de dolari. Interesul strainilor pentru terenurile din Romania mai este determinat si de preturile practicate in tarile central si est-europene: in Cehia si Slovacia de la 5.300 la 15.000 de dolari, in Polonia 6.000 de dolari. Chiar si in Comunitatea Statelor Independente un hectar de pamant costa peste 2.000 de dolari, potrivit informatiilor furnizate de IEA.