Cercetătorii de la Universitatea din Glasgow au analizat modul în care a apărut pandemia COVID-19 în China, informează Medicalnewstoday.

Descoperirile lor confirmă lucrările anterioare, care indică o „gazdă animal intermediară” care ar fi putut aduce SARS-CoV-2 la oameni.

Studiul analizează și posibilitatea ca un focar de pestă porcină africană să fi contribuit la crearea unei situații care a oferit agenților patogeni mai multe oportunități de a sări de la animale la oameni.

Spyros Lytras este student la Universitatea din Glasgow Center for Virus Research. El și colegii săi au publicat articolul în revista Science.

Sindromul respirator acut sever (SARS-CoV) a apărut în 2002 în Foshan, provincia Guangdong, China și s-a răspândit în alte 29 de țări.

Peste 8.000 de persoane au contractat SARS-CoV înainte ca măsurile de sănătate publică să-i oprească răspindirea, în 2003. Experții au legat originea virusului de animalele vii din piață. Bursucii, pisicile civet și câinii raton au fost odentificați ca posibili purtători ai virusului.

Mitul scăpării virusului din laborator

În 2019, SARS-CoV-2, virusul care a provocat pandemia COVID-19, a apărut în orașul Wuhan, China. Unii au sugerat din primul moment că Institutul de Virologie Wuhan este sursa pandemiei. Wuhan se află la peste 1.500 km de provincia Yunnan, cel mai apropiat sit cunoscut al SARSr-CoV natural, colectat de la lilieci-potcoavă. Mai mult, acei viruși colectați în Yunnan erau „foarte divergenți de SARS-CoV-2”.

În lucrarea lor, autorii au pus la îndoială teza coloniilor de lilieci din Yunnan. Aceștia explică faptul că gama geografică a liliecilor-potcoavă este largă – de la est la vestul Chinei și nu numai. Ei explică, de asemenea, că eșantionarea ulterioară a identificat alte coronavirusuri care sunt apropiate genetic de SARS-CoV-2 care circulă în lilieci-potcoavă.

Pesta porcină africană

De asemenea, lucrarea speculează că modificările aduse aprovizionării cu carne de către China ar fi putut juca un rol în răspândirea SARS-CoV-2. În 2018, un focar semnificativ de pestă porcină africană a dus la sacrificarea a 150 de milioane de porci. Acest lucru a dus la o lipsă de produse din carne de porc și la creșterea prețurilor în anul următor.

Autorii teoretizează că, prin urmare, „consumatorii și producătorii ar fi putut recurge la carne alternativă, inclusiv la animale sălbatice de fermă sau capturate, în special în sudul Chinei”.

În același timp, într-un efort de a reduce transportul de porci vii, guvernul chinez a introdus stimulente financiare pentru a transporta carne de porc congelată. Acest lucru, susțin autorii lucrării, ar fi putut încuraja transportul altor specii, care sunt susceptibile la infecția cu SARSr-CoV.

Cu toate acestea, sursa animală exactă a SARS-CoV-2 este încă necunoscută.

Autorii se tem că acum oamenii sunt „specia gazdă dominantă a SARS-CoV-2”, și că ar putea transmite coronavirusurile înapoi animalelor. Acest proces de zoonoză inversă pare să se fi produs în rândul căprioarelor cu coadă albă din Statele Unite.