Un clip devenit recent viral alimentează în aceste zile teoria conspiraţiei, după ce a fost descoperit un documentar care prezintă un virusolog din  Wuhan care captura lilieci pentru a studia viruşi necunoscuţi. Clipul de şapte minute, postat online în decembrie, înainte de începerea pandemiei coronavirus în China, prezintă un cercetător al centrului,  Tian Junhua, care a vizitat zeci de peșteri din provincia Hubei pentru a surprinde mamiferele zburătoare și a lua probe. Se pare că bărbatul lucrează chiar la Centrul Wuhan pentru Controlul Bolilor (CDC), nu este departe de piața animalelor, unde oficial a început virusul. Tian era cunoscut  datorită studierii liliecilor și s-a spus că a adunat probe de la numeroase mamifere zburătoare, , transmite The Sun.

Americanii îl aveau în vizor

Un oficial anonim al Departamentului de Stat american a declarat pentru Washington Times că rapoartele despre domnul Tian il descriu astfel: „Este printre mica echipă din Wuhan care a contribuit la obsesia Chinei în ultimii ani cu vânarea și cercetarea virusului.” În imagini omul de știință poate fi văzut prelevând probe din liliecii capturați și păstrându-le în flacoane.

„Nu sunt medic, dar lucrez pentru a vindeca și a salva oamenii. Nu sunt soldat, dar lucrez pentru a proteja o linie de apărare națională invizibilă.”, spune acesta în interviul respectiv.

Mai mult, într-un raport din mai 2017 al Wuhan Evening News, Tian, ​​care a vizitat zeci de peșteri, spunea: „Liliecii au un număr mare de viruși necunoscuți pe corpul lor. Cu cât cercetările noastre sunt mai aprofundate cu privire la lilieci, cu atât va fi mai bine pentru sănătatea umană.”

De asemenea, prima infecție umană s-ar fi putut produce ca accident de laborator. Tian a recunoscut anterior clipului că nu a reușit să poarte echipament de protecție într-o peșteră și, prin urmare, a intrat în contact cu urina de lilieci. Și pentru a evita contractarea unei boli, el s-a auto-pus în carantină timp de 14 zile. Cercetătorul de biosecuritate Richard Ebright, profesor la Institutul de Microbiologie Waksman, a declarat că coronavirusul din spatele pandemiei era de 96,2% similar cu virusul liliac descoperit de Wuhan Institute of Virology în 2013 și studiat la Centrul Wuhan pentru controlul bolilor (CDC) .

„Coronavirusurile de lilieci sunt colectate și studiate de laboratoare din mai multe părți din China – inclusiv CDC Municipal Wuhan și Institutul de Virologie Wuhan. Prin urmare, prima infecție umană ar fi putut, de asemenea, să fi avut loc ca un accident de laborator.”, a explicat cercetătorul.