Noul coronavirus acționează la nivelul plămânilor, cordului, ficatului, intestinului și rinichilor, spune medicul Vlad Negulescu pentru 360medical.ro, însă plămânul este cel responsabil de majoritatea problemelor.

De la plămâni, în tot corpul

Hipoxia gravă, care apare în aceste cazuri are influențe negative asupra cordului, asupra rinichiului și asupra ficatului și toate organele încep să cadă unul câte unul. ,,Persoanele care au comorbidități grave, în special cele cu boli pulmonare, care suferă de BPOC și aici sunt vârstnicii care se încadrează, cele cu boli cardiovasculare de tipul insuficienței cardiace, sunt foarte vulnerabile. Acesta este și motivul pentru care autoritățile au declarat că e mult mai bine să stăm în casă, să nu ne expunem riscului de-a contacta acest virus”, a subliniat Vlad Negulescu.

Cine poate fi asimptomatic

,,Chiar dacă iau virusul copiii, chiar dacă se cantonează la nivel pulmonar, ei nu fac această furtună de citokine care s-a constatat la adulți”, explică farmacologul Negulescu, care dezvăluie că agravarea stării de sănătate a acestora se datorează din păcate propriului sistem imunitar, nu acțiunii directe a coronavirusului, ,,ci acțiunii indirecte a virusului care generează această furtună de citokine care ulterior poate să ducă la apariția decesului”, spune Negulescu

Persoanele cu boli autoimune nu prea fac COVID – 19

Din punct de vedere teoretic, persoanele infectate cu HIV și persoane cu boli autoimune s-ar putea considera a fi ,,norocoase”, în ceea ce privește COVID-19, întrucât tratamentul pe care deja îl urmează acestea este un tratament antiinflamator țintit și citotoxic. ,,Este foarte posibil, dar doar din punct de vedere teoretic, ca această furtună de citokine să nu se mai producă la nivelul plămânului. Asta până în situația în care încep să apară persoane cu boli autoimune care sunt infectate și care vor dezvolta SARS-ul”, a spus medicul.

Cu sau fără sechele?

În acest moment, la nivel mondial din cele peste 650.000 de cazuri de COVID-19, peste 137.000 au fost declarate vindecate. Se vorbește însă destul de puțin, ce-i drept, despre sechelele cu care ar putea rămâne aceste persoane. ,,Nu sunt date foarte clare, literatura de specialitate cea mai recentă indică faptul că dacă persoanele care au trecut prin această boală reușesc să supraviețuiască pot avea o oarecare modificare ireversibilă a funcției pulmonare și a funcției cardiace”, a precizat Vlad Negulescu.