Oficialul american vizitează China cu scopul principal de a împiedica Iranul să găsească surse de finanţare pentru programul său de arme nucleare. 'Orice bancă străină care acceptă fonduri provenite de la compania de asigurări iraniană Moallem pentru orice client riscă să-şi piardă dreptul de a lucra pe piaţa americană' în virtutea unei legi americane emise anul trecut pentru întărirea sancţiunilor împotriva Iranului, a declarat David Cohen ziariştilor chinezi.

Moallem este asigurătorul principalului transportator iranian de containere, IRISL, care a violat rezoluţiile Consilului de Securitate al ONU. Moallem şi IRISL sunt de asemenea acuzate că au încălcat regulile pentru neproliferarea nucleară stabilite de SUA şi UE. Numeroase state europene nu permit accesul navelor IRISL în porturile lor, dar acestea continuă să acosteze în unele porturi din Asia, a mai declarat oficialul american. În luna ianuarie, Trezoreria americană a identificat mai multe companii de transport maritim din Hong Kong care aveau legături strânse cu IRISL.

Întrebat despre avertismentele SUA, Hong Lei, un purtător de cuvânt al diplomaţiei chineze a dat asigurări că Beijingul respectă întocmai rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU. 'Schimburile comerciale dintre Iran şi China nu încalcă nici o rezoluţie a Consiliului de Securitate', a afirmat acesta.

Iranul este supus sancţiunilor internaţionale din cauza programului său nuclear în care un rol esenţial îl joacă activităţile de îmbogăţire a uraniului. Teheranul dezminte că doreşte să obţină arma nucleară, dar experţi din domeniu şi unele guverne occidentale susţin contrariul.

Preşedintele american, Barack Obama a cerut săptămâna trecută de la tribuna Adunării Generale a ONU accentuarea izolării Iranului şi Coreii de Nord dacă acestea vor continua să nu-şi respecte obligaţiile privind programele lor nucleare. SURSA: Agerpres

Americanii au luat-o razna: Îi acuză pe chinezi de crime economice. Vor război?