Alegerile provinciale olandeze, care au un impact asupra componenței Senatului, au creat agitație pe scena politică a țării, întrucât un partid al fermierilor, format în opoziție față de politicile guvernamentale, a ieșit miercuri pe primul loc.

Partidul BoerBurgerBeweging (Mișcarea Fermierilor-Cetățeni), cunoscut și sub numele de BBB, a fost vârful de lance al unei serii de demonstrații împotriva politicilor ecologice ale guvernului și pare să fi obținut mai multe locuri în Senat decât partidul conservator VVD al premierului Mark Rutte.

Primul sondaj la ieșirea de la urne sugerează că BBB a câștigat 15 din cele 75 de locuri din Senat, care are autoritatea de a respinge proiectele de lege adoptate de camera inferioară a parlamentului. Pe de altă parte, se estimează că VVD va avea 10 locuri, ceea ce reprezintă o reducere față de numărul anterior de 12 locuri.

Guvernul din Olanda se confruntă cu un obstacol semnificativ

Coaliția de guvernare a lui Rutte se confruntă cu un obstacol semnificativ odată cu ascensiunea neașteptată a BBB, punând sub semnul întrebării capacitatea lor de a-și îndeplini obiectivul de a reduce substanțial poluarea cu azot în ferme, chiar problema care a dus la înființarea BBB în 2019.

Caroline van der Plas, liderul BBB, a declarat la Radio 1: „Nimeni nu ne mai poate desconsidera. Alegătorii au arătat foarte clar că se opun politicilor actualului guvern”.

Guvernul încearcă să reducă emisiile de azot cu 50% până în 2030, din cauza numărului mare de animale și a utilizării intensive a îngrășămintelor, care au dus la prezența oxizilor de azot în sol și în apă, depășind limitele impuse de reglementările UE.

Problema azotului a dus la alte probleme

În Olanda, construcțiile au fost oprite din cauza problemei azotului, deoarece grupurile de mediu au câștigat o serie de procese care au obligat guvernul să limiteze emisiile și să protejeze natura înainte de a acorda noi autorizații de construcție.

Partidul spune, totuși, că problema a fost exagerată și că aceste soluții propuse sunt nedrepte, venind în defavoarea fermierilor. Partidul mai spune că soluțiile duc la închiderea de ferme și la o criză în producția de alimente.

După alegerile provinciale din 2019, guvernul lui Mark Rutte nu a avut o majoritate în Senat. Din această cauză, el a trebuit să negocieze cu adversarii, iar mulți dintre ei erau de stânga.

Partidul BBB a crescu pe fondul neîncrederii oamenilor în actualul Guvern

Partidul Muncii și GreenLeft sunt două dintre partidele care au decis să coopereze. Ele păreau că și-au pierdut locurile, meținând grupul lor la nivelul partidului BBB.

Cu doi ani în urmă, partidul BBB a câștigat un singur loc în Camera inferioară, însă neîncrederea crescândă a oamenilor în actualul Guvern a dus la creșterea popularității acestui partid.

Amintim că guvernul lui Mark Rutte se află la al patrulea mandat consecutiv. El a ajuns la un rating de aprobare de 20%, însă acesta este cel mai scăzut din ultimii zece ani, informează Reuters.