Curtea de Justiție a UE (CJUE), cea mai înaltă instanță a blocului, a hotărât joi că procedura disciplinară pentru judecători controversată a Poloniei violează legislația europeană – verdict sosit la numai o zi după ce o instanță poloneză contestase supremația legislației UE, scrie Politico

Acumularea de decizii contradictorii ale instanțelor a accelerat îngrijorările legate de menținerea Varșoviei în ordinea juridică europeană, provocând temeri privind un „Polexit juridic”.

Verdictul de joi admonestează Polonia pentru înființarea în 2017 a unui organ care deține puterea de a disciplina judecători.

CJUE a afirmat că acest organ – denumit formal Camera Disciplinară a Curții Supreme – e lipsit de garanția „independenței și imparțialității”. Și, a precizat ea, regimul disciplinar poate fi folosit la exercitarea de presiuni asupra judecătorilor.

CJUE a mai afirmat că disciplinarea judecătorilor polonezi care îi remit dosare aflate în faza verdictelor preliminare subminează sistemul de cooperare judiciară al UE.

Hotărârea survine la o zi după ce CJUE a emis o altă decizie prin care a dispus Poloniei să suspende aplicarea prevederilor naționale privind Camera, în urma unei măsuri preliminare similare adoptate de ea în aprilie.

Câteva ore mai târziu, Tribunalul Constituțional polonez a declarat că aplicarea măsurilor preliminare ale CJUE în domeniul judiciar este neconstituțională – în esență contestând direct autoritatea curții de la Luxembourg.

Comisia Europeană a cerut în repetate rânduri Poloniei să respecte legislația UE, și a făcut-o din nou și joi.

UE deține primatul asupra legislației naționale

„Comisia e profund îngrijorată de decizia Tribunalul Constituțional polonez”, a declarat un purtător de cuvânt. „Această decizie efectiv ne reiterează îngrijorările legate de situația statului de drept în Polonia.”

„UE deține primatul asupra legislației naționale și toate deciziile Curții de Justiție Europene – inclusiv ordinele privind măsuri preliminare – sunt obligatorii pentru autoritățile statelor și pentru instanțele naționale”, a mai declarat purtătorul de cuvânt.

Disputa intervine în momentul în care Tribunalul Constituțional polonez deliberează într-un caz separat o moțiune a premierului polonez Mateusz Morawiecki urmărind evaluarea constituționalității unor secțiuni ale taratelor UE – o inițiativă pe care Comisia i-a cerut să o retragă.

Dar în ciuda tensiunilor tot mai mari pe marginea independenței justiției poloneze și a disponibilității țării de a aplica legislația UE, Polonia încă se mai bazează pe CJUE pentru a-i apăra unele interese.

CJUE a respins joi un apel înaintat de Germania într-un dosar în care curtea a luat partea Poloniei, într-o dispută legată de accesul la gazoductul OPAL al Germaniei.

Morawiecki a apărat însă abordarea guvernului său.

„Ne-am bazat reforma judiciară pe soluții foarte similare sau identice cu cele din alte țări europene”, a declarat premierul drept replică la decizia CJUE, citat de portalul de știri Onet.

„Nu pot permite ca Polonia să fie tratată mai rău și să fie discriminată”, a adăugat el.