Agenția chineză de presă Xinhua arată, într-un comentariu, că zilele în care ”Unchiul Sam”, grav afectat de datorii, putea să risipească în neştire bani împrumutaţi de peste hotare par să fie numărate în condiţiile în care nota sa AAA a fost scăzută vineri la AA+ de Standard & Poor’s (S&P) pentru prima dată în istorie.

Deşi Trezoreria SUA a contestat prompt scăderea fără precedent, mulţi analişti din afara SUA cred că reducerea ratingului pentru datoria publică este o factură de multă vreme restantă pe care America trebuie s-o plătească pentru datoria sa şi pentru disputele politice obtuze de la Washington.

Dagong Global, o agenţie de rating chineză, a scăzut la sfârşitul anului trecut nota datoriei suverane a SUA, decizia sa fiind privită la acea vreme cu aroganţă şi cinism de unii comentatori occidentali. Acum, S&P a dovedit că ceea ce a făcut agenţia chineză nu a fost altceva decât să prezinte investitorilor internaţionali urâtul adevăr.

China, cel mai mare creditor al SUA, are în prezent tot dreptul să ceară SUA să-şi rezolve problema structurală a datoriilor şi să se asigure că activele sale financiare sunt în siguranţă, notează agenția chineză de presă.

Pentru a vindeca această dependenţă faţă de datorii, SUA trebuie să revină la principiul de bun simţ potrivit căruia fiecare trebuie să se întindă atât cât îl ţine plapuma.

Mai mult, chinezii interpretează decizia agenției de evaluare, precizând că S&P a lăsat deja să se înţeleagă că ar mai putea urma scăderi ale notei privind datoria SUA. ”Prin urmare, dacă nu se vor face reduceri substanţiale în ceea ce priveşte cheltuielile militare imense ale SUA şi în costurile pentru asistenţă socială, actuala reducere a notei s-ar putea dovedi doar preludiul unor noi scăderi devastatoare ale notei privind datoria SUA, ceea ce va tulbura şi mai mult pieţele financiare internaţionale”, mai scrie agenția Xinhua .

În plus, recuperarea economică mondială va fi mai mult ca sigur subminată, iar instabilitatea financiară ne-ar bântui din nou, notează Xinhua.

Guvernul SUA trebuie să priceapă adevărul dureros că zilele de huzur când putea pur şi simplu să se împrumute pentru a scăpa de necazuri pe care singur şi le-a provocat s-au încheiat. Executivul american ar trebui să pună capăt practicii conform căreia politica internă cu tentă electorală ţine ostatică economia mondială şi să nu se mai bazeze pe buzunarele adânci ale ţărilor care au surplus major de divize pentru a-şi acoperi deficitele perene.

O minimă autodisciplină nu ar fi chiar aşa de greu de suportat de către SUA, cea mai mare economie a lumii şi emitentul monedei de referinţă a sistemului monetar internaţional. Deşi riscurile unei incapacităţi totale de plată în SUA sunt încă reduse, scăderea notei de către S&P este încă un semnal de alarmă cu privire la sustenabilitatea pe termen lung a finanţelor guvernului SUA.

Ar trebui introdus un mecanism de supraveghere internaţională a emiterii de dolari americani, iar apariţia unei noi monede de referinţă, stabilă şi sigură, ar putea fi o opţiune pentru evitarea unei catastrofe provocată de o singură ţară.

Secole la rând, entuziasmul exuberant şi inovaţia au susţinut rolul Americii în lume şi au menţinut încrederea investitorilor în dolar. Dar acum, creşterea datoriilor şi certurile politice ridicole de la Washington au afectat imaginea Americii în afară.

Toţi americanii, politicieni de prim plan sau mai puţin cunoscuţi, trebuie să-şi facă un serios proces de conştiinţă şi să încerce să-şi întoarcă ţara de la un potenţial abis financiar, conchide agenţia chineză de presă în comentariul său.

Sursa: Agerpres