Cele mai importante lucruri pentru din viața românilor sunt familia, starea de sănătate și banii, iar eama de cutremure este plasată de cei mai mulţi dintre ei pe un loc secundar.

Potrivit sondajului, cele mai mari motive de temere ale românilor sunt legate de starea de bine a lor sau a unui membru al familiei. Aproape 21% dintre românii intervievaţi (mai ales femei şi persoane de peste 50 de ani) din mediul urban au dat acest răspuns.

Pentru 12% dintre români, îngrijorările legate de situaţia profesională ocupă toată plaja nemulțumirilor, iar 10% dintre cei intervievaţi s-au gândit în primul rând la lipsa banilor când au fost întrebaţi despre principalele lor temeri.

În ceea ce privește situația financiară, patru din zece români spun că cel mai teamă le este de situaţia de a ajunge în imposibilitatea de a-şi plăti cheltuielile lunare, iar unul din patru consideră că pierderea locului de muncă este cea mai mare temere legată de profesie. Femeile sunt mai îngrijorate de lipsa banilor, în timp ce bărbaţii sunt mai preocupaţi de situaţia profesională.

Dintre dezastrele naturale românii se tem cel mai mult de cutemure, aproape jumătate dintre ei menţionându-le că sursă de nelinişte. În Bucureşti şi în Moldova, teama de cutremure este mai ridicată decât în alte zone.

La capitolul viaţă personală, românilor le este cel mai teamă să nu rămână singuri – unul din trei români se teme de acest lucru. Tot la acest capitol se încadrează şi temerile legate de neajunsurile bătrâneţii, care sunt prezente în rândul a 20% dintre români.

Principalele motive de satisfacţie ale românilor sunt legate de familie, mai mult de jumătate dintre ei  declarând în mod spontan că familia împlinită, fericită este principala lor sursă de mulţumire.

Doar patru procente dintre români menţionează în mod spontan că situaţia financiară este un motiv de satisfacţie pentru ei, în timp ce pentru peste 50%, principalul motiv de saisfacție este să aibă o familie împlinită.

Concluziile studiului indică faptul că pe primul loc în topul motivelor de satisfacție de zi cu zi din viața românilor se situează familia implinită, urmată la destul de mare distanță de starea de sănătate bună şi realizările profesionale (în special pentru tinerii cu vârste sub 30 de ani şi pentru persoanele cu educaţie superioară).

Studiul a fost realizat pe un eşantion de 1.100 de respondenţi, reprezentativ pentru populaţia din zona urbană (oraşe peste 50.000 de locuitori), cu vârsta între 20 şi 60 de ani.