„Telegondola din Sinaia rămâne în proprietatea oraşului, aşa cum era şi normal, caracterul de bun public fiind unul de netăgăduit. Construcţia obiectivului turistic a fost realizată integral din bani publici, iar finalizarea dosarului prin intrarea sa în posesia Primăriei reprezintă o victorie importantă atât pentru localnici, cât şi pentru restul ţării”, a declarat Gheorghe Buta, Deputy Managing Partner, Muşat & Asociaţii.

Decizia vine după o dispută care durează de mai bine de un an. Telegondola a devenit subiectul unui litigiu între Oraşul Sinaia şi firma de leasing Dunărea IFN SA, finanţatorul proiectului, după ce autoritatea locală a acţionat în justiţie firma de leasing din cauza încălcării obligaţiilor contractuale. Ca urmare a acestor demersuri, la 1 octombrie 2011, Dunărea IFN S.A a anunţat rezilierea contractului de leasing şi începerea executării silite a operatorului Telegondolei – Transport Urban Sinaia. La acea vreme, Muşat & Asociaţii a obţinut suspendarea provizorie a executării silite, hotărârea instanţei nefiind supusă niciunei căi de atac.

„Problema de drept pusă în discuţie şi care în mod normal a stat la baza soluţiei instanţei de judecată  a privit nelegalitatea executării silite iniţiate în lipsa unui titlu executoriu împotriva unui bun care a intrat în mod legal în patrimoniul public al Oraşului Sinaia. Forţarea limitelor contractului de leasing reprezintă o problemă de drept tot mai des întâlnită în practica judiciară a ultimilor ani, utilizatorii din contractele de leasing fiind practic obligaţi să tolereze nerespectarea flagrantă a obligaţiilor asumate de finanţatori pentru a nu se trezi în situaţia unei executări silite iniţiate abuziv de societatea de leasing”, a precizat Gheorghe Buta, Deputy Managing Partner, Muşat & Asociaţii.