Interdicție pentru telefoanele mobile

Telefoanele mobile vor fi interzise în școlile din anumite state din SUA. Se implementează astfel începând din această lună o măsura guvernamentală în acest sens, conform informațiilor furnizate de USA Today.

Adepții acestei decizii afirmă că măsurile restrictive privind telefoanele inteligente reduc distragerile în clasă. Decizia îi împiedică astfel pe elevi să se angajeze în navigarea pe rețelele de socializare sau să trimită mesaje de intimidare.

În schimb, criticii susțin că interzicerea telefoanelor ar putea să limiteze oportunitățile elevilor de a-și dezvolta responsabilitatea personală. Ei avertizează că impunerea unor astfel de restricții ar putea conduce la măsuri disciplinare severe, precum suspendările școlare.

Conform unui raport recent al UNESCO, se atrage atenția asupra utilizării excesive a tehnologiilor, cum ar fi smartphone-urile și computerele, în domeniul educației. În document se arată că beneficiile acestora dispar atunci când sunt utilizate excesiv sau fără îndrumarea unui cadru didactic.

„Revoluția digitală deține un potențial incomensurabil, dar, așa cum au fost lansate avertismente cu privire la modul în care ar trebui reglementată în societate, o atenție similară trebuie acordată modului în care este utilizată în educație”, declara Audrey Azoulay, directorul general al UNESCO.

„Utilizarea sa trebuie să fie pentru experiențe de învățare îmbunătățite și pentru bunăstarea elevilor și a profesorilor, nu în detrimentul lor”, a adăugat acesta.

Mișcarea face parte dintr-o tendință în creștere

Astfel de interdicții, care au existat cu o popularitate fluctuantă încă de la apariția dispozitivelor inteligente, au revenit în Statele Unite și în întreaga lume. Ghidul care recomandă o interdicție a intrat în vigoare în Anglia în octombrie, după ce în ultimii ani au fost stabilite politici similare în Finlanda și Franța. O regulă în Olanda urmează să intre în vigoare luna aceasta.

În multe cazuri, regulile sunt mai stricte ca niciodată, interzicând dispozitivele în orice moment și în orice loc pe parcursul întregii zile școlare și sunt însoțite de consecințe severe pentru cei care le încalcă.

În Florida, de exemplu, după adoptarea, în vara anului trecut, a unei interdicții la nivel de stat privind telefoanele mobile în timpul orelor de curs, cel puțin un district a dus regula mai departe. În Orange County, în centrul statului, utilizarea telefoanelor mobile este interzisă în timpul prânzului și între orele de curs.

Preadolescenții și adolescenții au păreri împărțite despre noile restricții, la fel ca și părinții lor.

Într-un moment în care sute de districte au dat în judecată sau au luat în considerare posibilitatea de a da în judecată companiile de social media pentru acuzațiile că platformele dăunează sănătății mentale a copiilor, unii elevi recunosc efectul pozitiv pe care regulile l-au avut asupra climatului școlar: copiii vorbesc din nou față în față, se joacă pe terenul de joacă în loc să se joace pe ecranele dispozitivelor.