Utilizatorii de telefonie mobila încearcă, în prezent, să atragă clienţii oferind promoţii care mai de care mai avantajoase. Majoritatea utilizatorilor de cartelă sunt atraşi de minutele şi mesajele oferite, însă puţini ştiu că, în funcţie de operator, numărul lor poate fi dezactivat mai devreme sau mai târziu dacă nu îşi folosesc cartela.

Astfel, la Orange, liderul pieţei telecom, o cartelă are un credit iniţial care poate fi consumat în maximum 60 de zile de la efectuarea primului apel. Perioada maximă activă a creditului poate ajunge până la 180 de zile de la data ultimei reîncărcări. Perioada de graţie urmează perioadei active şi este suma dintre perioada de valabilitate deja existentă şi perioada de valabilitate a cartelei de reîncărcare, care poate fi între 0 zile şi maxim 365 de zile. Astfel, dacă ai ajuns în ultima zi activă a creditului, perioada de graţie va începe din următoarea zi, ora 00:00. Pe parcursul perioadei de graţie, poţi fi apelat şi poti apela doar numerele gratuite. Creditul neconsumat în perioada activă se păstrează în perioada de graţie. Pentru a putea folosi creditul rămas, trebuie să reîncarci. Poţi reîncărca oricând pe parcursul perioadei active şi de graţie. Dacă până la sfârşitul perioadei de graţie nu ai reîncărcat contul PrePay, vei pierde definitiv creditul şi numărul tău de telefon Orange, iar cartela SIM devine inutilizabilă.

Ceea ce nu ştiu utilizatorii este că, indiferent de suma de bani pe care o ai pe cartelă sau de perioada de graţie, dacă timp de 3 luni nu primeşti/nu iniţiezi nici un apel taxabil, cartela SIM va fi dezactivată şi îţi vei pierde numărul de telefon, oferta de care beneficiezi şi creditul PrePay.

La Vodafone, de fiecare dată când reîncarci cartela primeşti între 1 şi 5 luni valabilitate pentru creditul tău, în funcţie de valoarea încarcată. Perioada maximă de valabilitate a este de 18 luni. După expirarea valabilităţii creditului ai o perioada de graţie de 10 luni (300 de zile) în care mai poţi fi sunat, aceasta perioada este constantă şi se calculează de la data expirării valabilităţii creditului. Spre deosebire de Orange, cei de la Vodafone îţi dezactivează cartela după 4 luni de inactivitate.

O cartelă Cosmote de 5 euro vine cu un credit iniţial de 5 euro este valabil 6 luni (180 zile) din ziua activării. În această perioadă de valabilitate vei putea iniţia şi primi apeluri şi mesaje. După perioada de valabilitate beneficiezi de încă 7 luni de graţie (215 zile) în care poţi fi apelat şi poţi apela doar numere gratuite (*100# sau 1234) şi pe cel de urgenţă – 112. Creditul neutilizat în perioada de valabilitate se păstrează în perioada de graţie şi vei putea să îl utilizezi din nou după efectuarea unei reîncărcări şi extinderea perioadei de valabilitate.

Spre deosebire de Orange şi Vodafone, Cosmote nu dezactivează cartelele SIM decât după 12 luni de inactivitate, adică dacă nu s-a primit sau iniţiat nici un apel taxabil.