Ministrul iranian de externe avertizează că presiunea exercitată de SUA pentru reimpunerea sancţiunilor ONU asupra Iranului va avea consecinţe periculoase.

„Presiunea Statelor Unite pentru reimpunerea sancţiunilor ONU Iranului va avea consecinţe periculoase … Iranul a manifestat reţinere cu bună credinţă … Acum este rândul comunităţii internaţionale să combată presiunea ilegală a Statelor Unite”, a transmis Mohammad Javad Zarif în scrisoare, potrivit agerpres.ro

Reacția la cererea Washingtonul

Televiziunea de stat iraniană a declarat că scrisoarea a fost transmisă conducerii Consiliului de Securitate al ONU de către reprezentantul iranian la New York, Majid Takhteravanchi.

De asemenea, Zarif a mai declarat că Washingtonul nu are dreptul să declanşeze mecanismul deoarece nu mai este parte la acordul semnat în 2015, poziţie susţinută şi de Rusia.

Ambasadorul rus pe lângă Naţiunile Unite, Vassily Nebenzia, a respins planurile americane de a restabilire a sancţiunilor ONU la adresa Iranului, apreciindu-le ca fiind „inexistente” şi afirmând că doar o ţară care rămâne parte la acordul din 2015 poate declanşa reimpunerea sancţiunilor, procedură cunoscută informal sub denumirea de „snapback”.

Ministrul iranian al petrolului face precizări legate de SUA

Ministrul Bijan Namdar Zangeneh a vorbit pentru prima dată despre informațiile potrivit cărora „SUA au capturat patru nave de transport cu care Iranul trimitea petrol Venezuelei”.

Potrivit agenției de știri Tasnim, Zangeneh a declarat „SUA au susținut că au capturat transporturile de petrol ale Iranului. Într-adevăr, livrarea a fost făcută din Iran. Vânzarea a fost făcută însă pe principiul FOB (Free on Board). Nici vasul de transport, nici conținutul nu aparțin Iranului. Marfa a ieșit din Iran, vânzarea s-a încheiat”.

Vânzarea petrolului către Venezuela s-a încheiat înainte ca SUA să confiște navele de transport, a precizat Zangeneh și a adăugat că „SUA au capturat petrolul Venezuelei, nu pe cel al Iranului„.

În cazul FOB, o metodă de vânzare utilizată în transportul maritim, responsabilitatea exportatorului legată de marfă se încheie odată cu încărcarea mărfurilor pe navă.

Săptămâna trecută, Wall Street Journal anunța că SUA au confiscat patru nave de transport cu care Iranul trimisese petrol în Venezuela. Administrația de la Washington a confirmat informația difuzată de ziarul respectiv, notează publicația turcă Milliyet.

Într-o declarație a departamentului american al Justiției se arată că au fost confiscate nave despre care s-a stabilit că transportau petrol din Iran în Venezuela și că în urma acestei acțiuni, a fost prevenit transferul a mai multe milioane de dolari.

În declarație se arată că „Prin această acțiune, administrația SUA a confiscat cea mai mare cantitate de petrol transportată din Iran”.