România împlinește, sâmbătă, 1 decembrie, 100 de ani. Iar mulți dintre români vor să sărbătorească acest eveniment unic exact în locul unde, în 1918, era proclamată unirea principatelor române cu Transilvania, Banatul, Crișana, Basarabia și Bucovina.

Motiv pentru care, orașul Alba Iulia va fi mai plin ca niciodată. De aceea nu e rău să ai un plan. Iată câteva indicații, adunate la un loc de G4media.

-Traficul auto în Alba Iulia și la intrările în oraș va fi coordonat de 12 patrule auto mobile, organizate pe trei schimburi, care vor interveni la evenimente. Circulația va fi restricționată încă din 30 noiembrie , de la ora 14,00, la intrarea în Alba Iulia și pe anumite străzi din oraș.

–  Aproximativ 1500 de forțe polițienești vor asigura ”liniștea” evenimentelor dedicate Zilei Naționale, la Alba Iulia. Este vorba în principal de jandarmi și polițiști, dar și membri ai serviciilor secrete – SRI, SPP și alte structuri de securitate. Aceștia vor asigura măsuri de ordine publică fără precedent în istoria orașului, asta și în contextul unor mesaje colectate de autorități din mediul virtual, legate de eventual proteste radicale.
De asemenea, peste 100 de patrule pedestre şi mobile ale Poliţiei vor acţiona la Alba Iulia, urmând ca de 1 Decembrie să fie mobilizaţi în teren 550 de poliţişti din Alba şi 140 din alte judeţe.

– Autoritățile se tem în general de ”deranjul” pe care l-ar putea provoca membrii galeriilor de fotbal, de un eventual protest antiguvernamental ad-hoc, de boicotarea defilării jandarmilor în timpul paradei militare și chiar de amenințările unor grupări de extremă dreapta, transmise la adresa gărzilor în uniforme austriece, ale Cetății Vauban.

Pentru a face faţă oricărei situaţii care ar putea apărea în cele trei zile de festivităţi, toate structurile din subordinea MAI, MApN şi cele de sănătate publică vor fi prezente şi vor lucra la intensitate maximă, cu efective mărite. Un spital de ”linia întâi” va fi amenajat la Colegiul Național ”Horea, Cloșca și Crișan”, situat în imediata apropiere Parcului Unirii.

 

Cele mai grave amenințări vin dinspre suporterii echipelor de fotbal care au creat un eveniment pe Facebook, cu titlul ”Interzis Jandarmeriei Române să defileze de 1 Decembrie 2018”, prin care îşi anunţă prezenţa şi la Alba Iulia. O serie de postări foarte dure însoțesc acest eveniment.

 

Locurile de parcare, programul festivităților și sfaturi despre locuri unde puteți mânca, găsiți pe G4Media.