Cresc amenzile în România! Potrivit unui proiect de lege aflat în dezbaterea senatorilor, s-ar putea înăspri pedepsele pentru cei care vând sau oferă gratuit băuturi alcoolice minorilor. Amenzile ar putea crește de la 500 de lei, cât sunt în prezent, la 10.000 de lei.

Proiectul de lege vizează modificarea Legii 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice.

Viitoarea lege prevede majorarea amenzilor pentru servirea minorilor cu băuturi alcoolice ori vânzarea sau chiar oferirea acestora celor ce n-au împlinit încă 18 ani.

Amenzile ar putea fi cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei

Așadar, “servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate, precum și a minorilor”, dar și “comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori de către unitățile autorizate să comercializeze băuturile alcoolice”, ar putea fi sancționate cu sume cuprinse între 5.000 și 10.000 de lei.

În prezent, potrivit Legii 61/1991, amenzile variază între 100 și 500 de lei.

Înăsprirea sancțiunilor are ca scop, în primul rând, limitarea accesului minorilor la alcool. Însă deoarece așa sunt “legate” contravențiile, amenzile majorate se vor aplica și în cazul servirii cu băuturi alcoolice a consumatorilor aflați în vădită stare de ebrietate.

Potrivit inițiatorilor proiectului de lege, creșterea amenzilor pentru vânzarea sau furnizarea de băuturi alcoolice minorilor poate contribui “la consolidarea normelor sociale sănătoase legate de consumul de alcool în societate, scrie avocatnet.ro.

Aceasta poate ajuta la transmiterea unui mesaj clar că consumul de alcool la o vârstă fragedă nu este acceptabil și poate avea consecințe serioase”.

consum de alcool
Sursa: Dreamstime

Efectele alcoolului asupra minorilor

Potrivit acestora, „consumul de alcool la o vârstă fragedă poate avea efecte de lungă durată asupra sănătății mintale și fizice a minorilor.

De exemplu, poate crește riscul de dezvoltare a dependenţei de alcool în viaţa adultă, poate afecta dezvoltarea creierului într-o perioadă critică și poate contribui la tulburări psihologice cum ar fi depresia și anxietatea.

Existența unor amenzi mai mari poate descuraja furnizorii să ofere băuturi alcoolice minorilor și, astfel, să protejeze sănătatea acestora”.

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea în luna iunie

Vă amintim că în luna iunie a acestui an, președintele Klaus Iohannis a promulgat o lege ce stabilește drept contravenţie comercializarea sau oferirea cu titlu gratuit a băuturilor alcoolice către minori, de către unităţile autorizate să comercializeze băuturi alcoolice.