Ministerul Energiei va abroga taxa pe soare

Taxa pe soare. Ministerul Energiei intenționează să propună, printr-o ordonanță de urgență, revocarea taxei pe energie solară pentru prosumatori.

Decizia a fost luată în urma răspunsului Comisiei Europene (CE), care a indicat că fiecare stat membru poate opta pentru introducerea sau eliminarea acestei taxe. Ministerul Energiei susține demersul de eliminare a taxei.

„Ministerul Energiei susține eliminarea taxei pe soare. De altfel, avem și răspunsul formal de la Comisia Europeană, care ne permite abrogarea acelui articol”, a spus Sebastian Burduja, ministrul Energiei.

Sebastian Burduja
Sebastian Burduja / SURSA FOTO: Inquam Photos, George Calin

„Voi continua să sprijin prosumatorii, pentru ca România Viitorului are nevoie de energie în 3D: descentralizată, digitalizată și decarbonizată. (…)

Iar pentru restul românilor, care încă nu au șansa să își producă singuri energia, continuăm schema de sprijin prin măsurile de plafonare-compensare.

Mai mult, reducem costul energiei electrice și gazelor naturale, ceea ce va duce, în condiții normale, la facturi mai mici pentru români și pentru companiile românești”, transmitea tot ministrul PNL al Energiei, în urmă cu câteva zile.

Despre taxa pe soare

Prin intermediul unei ordonanțe de urgență, ANRE ar fi avut dreptul să impună taxe prosumatorilor începând cu data de 1 decembrie 2026, în situația în care contribuția lor la capacitatea totală de producție a energiei din România ar fi depăși 8%.

Cu doi ani în urmă, atunci când a fost adoptată ordonanța, Guvernul României a informat că intenționează să nu pună în aplicare această măsură, ci a dorit să transpună în legislație o directivă europeană.

Mai târziu, o organizație reprezentând interesele prosumatorilor a reiterat discuția referitoare la taxa pe energie solară.

Cu o lună în urmă, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a anunțat personal că va renunța la această taxă în cazul în care Comisia Europeană (CE) confirmă că nu există riscul unor sancțiuni.

Taxa pe energie solară sau „taxa pe soare” se referă la instituirea unei taxe pentru consumul propriu de energie electrică, adică energia produsă de prosumatori și utilizată de aceștia pentru propriile necesități.

Ce sunt prosumatorii?

Un prosumator este o persoană fizică sau juridică care este racordată la rețeaua electrică nu doar în calitate de consumator, ci și ca producător de energie din surse regenerabile.

Pentru a fi considerat prosumator, trebuie să deții o instalație de producere a energiei electrice regenerabile, cum ar fi panouri fotovoltaice sau turbine eoliene, pe clădirea ta, indiferent dacă este vorba de o casă, un bloc de apartamente sau un spațiu comercial.

Prosumatorul trebuie să dispună de o centrală electrică cu o putere de maximum 100 kW și să nu aibă ca activitate principală comercializarea de energie regenerabilă.