Taxa pentru vehiculele cu masa între 3,5 şi 7,5 tone şi maxim 23 locuri va fi de 12 euro, cele având între 7,5 şi 12 tone vor plăti 18 euro, camioanele de peste 12 tone cu maxim trei axe vor plăti 25 euro, iar cele cu patru şi mai multe axe – 37 euro. Taxele sunt comparabile cu cele percepute pentru traversarea podului Ruse-Giurgiu şi de câteva ori mai mici faţă de cele pentru traversarea Dunării cu feribotul Calafat-Vidin care se ridicau până la 92 euro, în cazul tirurilor.

Ziarul amintit mai scrie că podul va fi inaugurat cel mai devreme la sfârşitul lunii mai. Miercuri, guvernul bulgar a adoptat o decizie prin care propune parlamentului să ratifice acordul între România şi Bulgaria pentru înfiinţarea unei companii mixte care să administreze noul pod. Se aşteaptă ca propunerea să fie una dintre primele votate de noul parlament bulgar care va rezulta din alegerile de pe 12 mai. Aceeaşi procedură va trebui să fie aplicată şi în România.

Societatea mixtă va avea sediul la Vidin şi o filială la Calafat. Veniturile din taxe vor fi împărţite între Bulgaria şi România proporţional în funcţie de investiţiile făcute de fiecare dintre două ţări. Bulgaria a investit 226 milioane de euro (circa 80% din total), în timp ce România – 48 milioane de euro (în jur de 20%).

Sofia a organizat recent o licitaţie pentru alegerea companiei care va elabora sistemul electronic pentru plata taxelor de pod. Sistemul va trebui să funcţioneze în trei limbi – română, bulgară şi engleză. Termenul limită pentru depunerea ofertelor este 7 mai, iar sistemul trebuie realizat în 20 de zile. Valoarea licitaţiei publice este de 55 mii de leva (puţin sub 30 mii de euro), mai scrie Sega. AGERPRES