Ministrul declară că acest lucru se întâmplă de mai mult timp pentru că spitalele primesc toți pacienții care au nevoie de îngrijire medicală, numai că numărul acestora este tot mai mare. Nelu Tătaru punctează că ceea ce se vede în imagini este de fapt triajul pacienților, aceștia urmând să fie transferați către alte unități medicale unde vor primi tratamentul adecvat.

„Acest fenomen se repetă de mai multe săptămâni, în condiţiile în care, am specificat, această pandemie se tratează în prespital, nu în spital. Noi primim toţi pacienţii care vin la spital. Gândiţi-vă la acest corp medical care, înainte trata 10, acum tratează 50 pe noapte. Ce vedem aici sunt acele UPU sau acel triaj pe care îl facem, dar menirea noastră este ca fiecare pacient care vine, până este transferat la o unitate medicală să primească tratamentul adecvat, inclusiv oxigenoterapie”, a precizat Nelu Tătaru.

Ministrul Sănătății consideră că indiferent de locul unde este așezat pacientul, acesta beneficiază de tratament până va fi transferat într-o unitate unde sunt locuri disponibile.

„Ceea ce vedem, un pacient aşezat într-un cărucior, un pacient aşezat pe un scaun, într-un pat sau pe o targă, este un pacient care beneficiază de la început de un tratament medicamentos, până va fi transferat într-o unitate care are locuri disponibile. Aici eu aş vedea şi partea de efort pe care o face acest corp medical care, după cum aţi putut vedea, nu spun nimic, tratează în continuare, chiar dacă efortul este maxim, de 8 luni de zile. Noi suntem anunţaţi, de fiecare spital, în fiecare seară, câte cazuri s-au adunat, câte sunt, cum sunt. Recurgem, apoi, la transferuri între unităţi, câte locuri sunt în Bucureşti, câte locuri sunt în alte spitale limitrofe, câte sunt la distanţă. Acestea, din fericire, sunt cazurile uşoare şi medii, pe care le privim în acest moment”, a mai declarat ministrul.

Imaginile care au surprins situația de la Matei Balș

Amintim că, în cursul zilei de miercuri au apărut imagini de la Spitalul „Matei Balş” din Capitală, în care apar pacienţi care stau pe scaune sau pe paturi de campanie pe holuri și primesc oxigen, din cauză că nu mai sunt locuri în secția de Terapie Intensivă și în saloane.

Imaginile au fost publicate în mediul online de Constantin Vasile Ifteme, medic veterinar din București și pacient cu COVID-19.

„Cam așa arată holurile spitalului Matei Balș cu bolnavi de Covid, este înspăimântător, nu mai au pe unde să îi așeze, pacienții stau pe scaune la oxigen, sunt internați pe paturi de campanie. Terapia intensivă s-a mutat pe holuri. Nici nu vreau să vă spun ce muncă duc medicii, de dimineață nu i-am vazut să bea un pahar de apă. Oameni buni, trebuie să înțelegem că sistemul sanitar nu mai are cum să facă față, cât de curând intră în colaps, daca nu e deja”, este mărturia lui Constantin Vasile Ifteme.

Sursă foto: INQUAM/Ilona Andrei