„Foarte multe firme în ultima vreme au început să practice pe scară largă insolvenţa, metoda insolvenţei prin care ajung să nu mai plătească niciun fel de datorie la stat. Cred că amnistia fiscală trebuie analizată în toate aspectele ei. Cred că cel mai important este ca cei care au o anumită posibilitate de revenire economică să fie ajutaţi. Amnistia fiscală ar contribui în mod esenţial la acest lucru, pentru că de foarte multe ori datoriile către stat conţin nu numai datoria principală, ci şi penalităţi şi dobânzi care cresc foarte mult cifrele respective. Cred că scopul economiei este să crească şi cei care au avut anumite dificultăţi din anumite cauze să poată să fie ajutaţi să-şi revină. Dacă îşi pot reveni sigur că amnistia fiscală îi poate ajuta”, a spus șeful Senatului. 

Pe 20 iulie, ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici a declarat că de amnistia fiscală ar putea beneficia companiile de stat „cu datorii istorice”, menţionând că se fac analize la nivelul ministerului, iar o decizie în acest sens se va lua la sfârşitul verii.

„În economia din România sunt anumite companii, companii de stat în principal şi chiar companii private, dar mă refer aici la cele de stat, care au mii, poate zeci de mii de angajaţi, care au datorii istorice şi pentru care dacă nu se iau anumite măsuri, cu siguranţă peste câţiva ani, s-ar putea să fie luate măsuri de închidere, pentru că Comisia Europeană nu te mai lasă să dai un ajutor de stat, sau dacă îl dai şi după ce îl dai, peste câtva timp poate fi interpretat ca un ajutor de stat mascat, iar Comisia Europeană îţi cere pe urmă să recuperezi”, a declarat Teodorovici.